Text: Bo E Rosén | Foto: Infobahn / Studio Tjugofem

Världens vanligaste livsmedel

Läs vidare

Världens vanligaste livsmedel

Ris är utan tvekan den gröda som föder flest människor på jorden. Ungefär 600 miljoner ton odlas varje år världen över. För över hälften av jordens befolkning består dieten till 80 procent av ris.

Världens vanligaste livsmedel

Illustration: Canicula

Världens vanligaste livsmedel

Risplantan

Plantan kan bli mellan 1–1,8 m hög beroende på art och jordens näringsin­nehåll. Den har långa, tunna blad som är 50–100 cm långa och 2–2,5 cm breda.

Foto: Lovelyday12

Världens vanligaste livsmedel

Global närvaro

För över hälften av världens befolkning är ris en basföda. Det är den dominerande kolhydratkällan för 17 länder i Asien och Stillahavsområdet, 9 länder i Nord­ och Sydamerika och 8 länder i Afrika. Riset förser 20% av världens näringsenergi, medan vete endast levererar 19% samt majs 5%.

Foto: Jirkaejc

Kina är ett land man ofta förknippar med ris och som anser sig vara grödans ursprungsland.
En gammal legend är den mystiske Shen Nong som omkring 2 500 f.Kr. började odla ris i Kina. En annan kinesisk myt påstår att det är en gåva från djuren. Efter att ett oväder förstört all gröda i landet, kom en dag en hund springande med några frön hängande i svansen. Folket planterade dem, ris växte upp och svälten försvann.

Mest spridda
Det är tack vare Kinas ökande befolkning som riset blivit världens mest spridda gröda. Men ris härstammar ingalunda från Kina! Det var först omkring 1 500 f.Kr. som riset tros ha gjort sin entré i landet!

Både Indien och Thailand håller också fast vid att man var först med att odla grödan. Troligen härstammar riset från Thailand där det odlades redan 4 000 f.Kr. Via Indien spreds sedan kunskapen vidare.

När Alexander den Store marscherade genom den indiska dalen Indus på 320-talet f.Kr. noterade han förekomsten av risodlingar med finurliga bevattningssystem, som redan då påstods vara mycket gamla. Förmodligen var det också genom Alexanders härtåg som riset spreds från Indien till Persien (nutida Iran) och vidare till Spanien via de arabiska kamelkaravanerna.

Risets betydelse för Japan

I Japan är rissläktet den heligaste växten. Enligt mytologin tog solgudinnan Amaterasu ner ris från himlen till de japanska öarna. Kulten hålls levande av shintoismen, där kokas och offras två portioner av riset till solgudinnan.

Världens vanligaste livsmedel

Ett av några moderna sätt att så ris. | Foto: Petr Brezina

Världens vanligaste livsmedel

Snabba fakta

Lär dig mer om ris på ricepedia.org

  • Upp till nära 90% av väldens ris är producerat i Asien.
  • Risjordbruk har funnits i ungefär 10 000 år.
  • Ris används som betalningsmedel i vissa asiatiska regioner istället för vanlig lön och hyra.
  • Nästan halva världens befolkning äter ris.
  • Risproduktionen har mer än dubblerats från ca 260 till över 700 milljoner ton under de senaste 50 åren.

Slaveriet i Amerika
På 1600-talet hade de portugisiska och spanska erövrarna ris med i bagaget till den amerikanska kontinenten och den Nya världen. Med hjälp av slavarbetare odlades i slutet av samma århundrade ris i staterna Carolina och Georgia, som hade idealiska odlingsförhållanden.

På 1720-talet exporterades stora mängder ris från hamnstaden Charleston i Carolina. När det nordamerikanska inbördeskriget slutade 1865 – vilket innebar slutet på slaveriet – ledde detta till sammanbrott för risodlarna i Carolina och Georgia.
Genom den asiatiska invandringen till USA i slutet av 1800-talet tillkom nya kunskaper om risodling. Efter andra världskriget startade ett utarmat Japan – liksom andra krigssargade länder i Asien – ett massivt program med risodling för att få fram baslivsmedel.

Ris fanns och finns i många varianter. På 1200-talet såg Marco Polo handlarna i Asien köpa ris i många olika stadier och färger. I dagens södra Frankrike växer ett rött ris som är vanligt i lokala sallader.

Världens vanligaste livsmedel

Odling av ris under slaveriet i Amerika.

Höjden av girighet
Det finns långt-, kort- och runtkornigt ris. Polerat- och opolerat, fullkorn och råris. Sött, salt och parfymerat ris och ytterligare hundratals varianter. Traditionellt indiskt ris heter Basmati. En annan asiatisk storsäljare är Jasminris som kommer från Thailand.

I Japan finns det speciella ristempel där man ber till risguden om en bra skörd. Att räkna riskornen innan man kokar dem är höjden av girighet, enligt ett gammalt kinesiskt talesätt.

Ett halvt kilo långkornigt vitt ris innehåller omkring 29 000 korn.

Takeaway eller ät på plats

Sushisugen?
Beställ smidigt!

Fantastisk sushi är inte långt borta. Snabbt och enkelt – beställ direkt på vår webb.

Sushi Yama och hållbarhet

Hållbarhet och samarbeten