Vanliga frågor Sushi Yama

FAQ – Vanliga frågor

FAQ – Vanliga frågor

Här hittar du vanliga frågor och svar. Hittar du inte svar på din fråga går det bra att kontakta oss.
Sushi Yama förbehåller sig rätten att göra ändringar i informationen med anledning av förändringar i meny, råvaror och arbetsrutiner. Senast uppdaterad 13 maj 2024.

Lojalitetsprogram – Yama Family

Vad är Yama Family?

Sushi Yama har börjat med ett lojalitetsprogram som heter ”Yama Family”. Som medlem har man ett digitalt stämpelkort där man samlar stämplar på sina köp, och får extra bra erbjudanden.

Hur blir jag medlem och hur funkar appen?

Man blir medlem genom att ladda ner vår app och skapa ett konto.

Lojalitetsprogrammet fungerar bara i appen, eller online på order.sushiyama.se

Man samlar automatiskt en stämpel för varje huvudrätt över 100 kr man köper genom appen (tex Sushi, Bowls, Bao Buns, Dumplings). När man samlat sex (6) stämplar får man en gratis gåva som är en Pick&Choose 11 bitar.

Gåvan är giltig i 6 månader och löses in automatiskt vid nästa köp av en P&C 11 bitar i appen.

Varför har Sushi yama börjat med Yama Family?

Vi vill erbjuda ännu bättre värde och upplevelse för alla våra lojala gäster som kommer ofta till oss.

Får man stämplar för allting?

Nej. Man får bara stämplar för huvudrätter över 100kr. Till exempel får man inte stämplar för dryck, sides eller ”elevlunch”.

Om man har frågor eller feedback?

Läs vår FAQ på hemsidan eller använd vårt kontaktformulär på Kontakta oss på Sushi Yama med din fråga – Sushi Yama

Mitt erbjudande eller gåva fungerar inte?

Vår mat

Är det alkohol i er sushi?

Vinäger:
I slutprodukten sushiris (blandad med vinäger) på Sushi Yama är alkoholhalten noll, dvs under 0,01% *(och gräns för vad som är mätbart).
Vi blandar ut vår egna vinägerblandning i nykokt ris (enligt exakta recept) vilket ytterligare vaporiserar eventuella rester av alkohol från vinäger.
Sushi Yama vinägerblandning görs på en bas av vinäger, socker, salt och kryddor som blandas under uppvärmning.

Soja
Vår Soja innehåller tillsatt alkohol för hållbarhet och smakförstärkning (vi använder sorten Kikkoman Professional).  Som ersättning erbjuder vi Kikkoman Tamarisoja (glutenfri, blå kork) som inte innehåller tillsatt alkohol. Den finns på alla våra restauranger.

I vår hemsida kan du under respektive maträtt se om maten innehåller tillsatt alkohol (under allergener).

*enligt egna labbtester

Vilken typ av olja friterar ni i?

Vi använder enbart olja från raps för fritering.

Växtbaserad "Oumph!" och "Zalmon" som ni serverar, är de verkligen veganska?

Ja, de är helt veganska!

Vart kommer avokadon ifrån?

Ursprungsland för avokado är säsongs- och tillgänglighetsbetonat och kan därför variera. Vår avokado är alltid färsk och av högsta kvalité. Vi använder avokado från producenten Halls med tydliga riktlinjer för sitt hållbarhetsarbete. Avokadon levereras ätmogen när den når våra restauranger så du alltid får den bästa avokadon till din sushi.

 

 

Hur många kalorier innehåller sushi?

Du hittar näringsvärden till alla våra maträtter på respektive rätt i vår meny. För våra Rolls och Combos är tillbehörens näringsvärden angivna separat.
Just nu pågår ett större arbete med att byta ut våra IT-system. Det innebär att delar av menyn saknar näringsvärden på hemsidan. 

Kan jag byta ut min nigiri till annat i en Combo?

Du kan byta bitar mot varandra, mot en mindre kostnad. Du kan också komponera din egna Nigiri-rätt genom att välja ”Pick and Choose”.

Är er Misosoppa vegansk?

Ja! 100% vegansk Miso-soppa är det enda du hittar hos oss.

Serverar ni friterade Maki?

JA! Friterad sushi finns nu på ALLA våra restauranger.

Är sushi glutenfritt?

De allra flesta maträtterna är glutenfria med vissa undantag. Vi skriver alltid ut gluten på våra maträtter och hur stor mängden är så att gästen själv kan göra bedömning med anledning av intoleransnivå. Enligt EU klassas en råvara som glutenfri om mängden gluten understiger 20ppm. Du kan läsa mängden gluten  under respektive maträtt i vår meny på hemsidan.

Vilken soja använder ni?

Vi använder enbart soja av sorten Kikkoman Professional både i restaurangen och i våra egna förpackade Take Away-burkar. Sojan tillverkas i Nederländerna.  Kikkoman är den populäraste sojaproducenten från Japan och brygger sojan enligt traditionella metoder.
Sojan innehåller tillsatt etylalkohol för bättre balans i sälta och hållbarhet.

Vid önskemål kan du få Tamari Soja från Kikkoman (blå kork) som är glutenfri och utan tillsatt alkohol.

Är era ägg från frigående höns?

JA!  Vi använder enbart majonnäs producerad i Sverige gjord på ägg från frigående höns.

Om Sushi Yama

Finns Sushi Yama i andra länder?

Inte än:)

Kan ni öppna Sushi Yama i min stad?

Let us know så kollar vi upp det!

Är Sushi Yama från Sverige?

Ja, vi öppnade vår första restaurang år 2008 i PK-huset i Stockholm.

Fisk- och skaldjur

Vart kommer er lax i från?

All vår lax är odlad och kommer från kalla och klara norska vatten. All odling följs nära upp med våra leverantörer. Vatten och lax är noga kontrollerade av norska myndigheter. Varje år inspekteras ca 12.000 exportfärdiga laxar och testerna har aldrig uppvisat halter av miljögifter. Bassängerna är stora med gott utrymme för laxen att röra sig i där minst 97,5 % av bassängen består av vatten och resterande max 2,5 % består av lax.

 

Äter laxen köttfoder?

Nej, laxfoder innehåller inga animalier av något slag.

Innehåller laxen antiobiotika?

På 80-talet var detta vanligt men användningen har minskat avsevärt då man istället odlar fisken förebyggande under hela livscykeln.

Innehåller laxen miljögifter?

Odlad lax innehåller mindre miljögifter än vildfångad lax och du kan utan oro äta ett kilo odlad lax  per vecka (jämförelse ca 100 bitar laxnigiri) utan att komma upp i gränsvärden för miljögifter. Gränsvärden kontrolleras noggrant av norska myndigheter. Vi serverar bara odlad lax.

Hur stor är laxens koldioxidutsläpp?

Ca 3,5 kg Co2 ekvalienter per kilo lax.
Kött har exempelvis 8 gånger så mycket koldioxidutsläpp som lax enligt beräkningar från WWF.  Sushi har ett mycket lågt Co2-värde i förhållande till många andra maträtter. Lax är ett av de bästa animalierna du kan för miljön i förhållande till andra livsmedel per kilo råvara.

Vilka organisationer samarbetar ni med?

ASC – Kontrollorgan för odlade fiskprodukter. Sushi Yama har certifikat nummer ASC-C-01943

MSC – Kontrollorgan för vildfångade fiskprodukter. Sushi Yama har certifikat nummer MSC-C-56789

Varje år sker en revision (kontroll) av ett oberoende kontrollorgan på våra restauranger och huvudkontor för att säkerställa att vi följer de krav som ställs av ASC och MSC för spårbarhet och korrekt hantering av råvaror. Vi handlar enbart ASC och MSC-råvaror från leverantörer som också är ASC- och MSC-certifierade för att säkra 100% spårbarhet i alla led.

 

Yama Delivery

Finns det utkörning på alla era restauranger?

Sushi Yama försöker alltid tillhandahålla minst en minst en partner i alla städer vi verkar. Möjligheterna till utkörning är baserade på utkörningsföretagens tillgänglighet på orten.

Fel på beställningen

Kontakta alltid den utkörningspartner som du beställt av som hjälper dig vidare. Sushi Yamas kundtjänst kan inte hantera ärenden som är beställda från våra utkörningspartners.

Om kuriren inte är i tid

Kontakta din utkörningspartner som hjälper dig med detta. Du är välkommen att inkomma med synpunkter även till oss.

Gravid

Kan jag äta rå lax hos er om jag är gravid?

Ja! Enligt Livsmedelsverket kan gravida tryggt äta rå odlad lax. All vår lax kommer från Norge som är noggrant kontrollerad och växer långsamt i kalla och klara vatten.

Läs gärna artiklarna om detta i Yama Paper på länken nedan, där hittar du många svar och bra information för dig som gravid.

Hur ofta kan jag äta lax som gravid?

Lax är nyttigt och innehåller livsviktiga Omega 3-fetter och D-vitamin. Livsmedelsverket rekommenderar att de nyttiga fetterna Omega 3 som finns i lax konsumeras minst två gånger i veckan.

Kan jag äta all fisk och skaldjur hos er som gravid?

På Sushi Yama bör du som gravid undvika tonfisk. Övriga fiskar och skaldjur som Livsmedelsverket avrekommenderar gravida, serveras inte på Sushi Yama.

Beställningar och betalning

Tar ni betalt med kontanter?

Nej, vi tar endast betalt med kreditkort och swish på våra fysiska restauranger.

Tar ni emot Swish?

I våra bemannande kassor kan du betala med Swish.

Tar ni emot fakturabetalning?

Ja, men du måste godkännas som fakturakund innan din första beställning. Vill du bli företagskund, hör av dig till konsument@sushiyama.se.

Vi gör en grundlig kreditkontroll och polisanmäler alla former av försök till bedrägeri.

Jag når inte fram på telefon, hur gör jag?

Ibland är vår personal upptagna med gäster i restaurangen vilket förlänger vår svarstid något. Det går bra att beställa via vår hemsida eller app.

Studentrabatter

Har Sushi Yama studentrabatter?

Studier banar väg fantastiska möjligheter, men det kan också vara en tid då man inte riktigt har samma ekonomiska förutsättningar. Vi uppmuntrar till studier och vill att du som student ska kunna unna dig vår sushi till ett reducerat pris, därför ger vi dig som studerar 10% rabatt vid uppvisning av studiekort.

Vi har även ett samarbete med WeStudents och om du laddar ner deras app så har vi ännu fler erbjudanden där som du kan nyttja!

 

Att arbeta på Sushi Yama?

Har ni kollektivavtal?

Ja, alla våra medarbetare omfattas av kollektivavtal.

Jag vill jobba hos er, hur gör jag?

Vad kul! Du är inte tvungen att ha erfarenhet men det är alltid meriterande. Vi söker dig med ett gott humör och högt tempo som gillar att lära sig. Det finns goda möjligheter att göra karriär, många av våra medarbetare på huvudkontoret började som serveringspersonal. Våga, vi finns där för att ta emot dig.

Du ser och ansöker om alla våra tillgängliga jobb via https://career.sushiyama.se/jobs

Tar ni emot prao-elever?

Vi har tyvärr ingen möjlighet att ta emot prao-elever.

Vår filosofi

Vi brinner för smak i symbios med kvalitet och noggrant utvalda, hållbara, råvaror. Så har det alltid varit och så kommer det alltid att vara. Vår ASC- och MSC-certifiering är en av många viktiga komponenter i vår filosofi. Vi älskar att arbeta med sushi, det är en värld av fräscha smaker och glada färger som vi gärna delar med oss – så ofta vi kan.

 

Takeaway eller ät på plats

Sushisugen?
Beställ smidigt!

Fantastisk sushi är inte långt borta. Snabbt och enkelt – beställ direkt på vår webb.

Sushi Yama och hållbarhet

Hållbarhet och samarbeten