klimato logotyp

Sushi Yama <3 Klimatsmart måltid

Vi vill göra skillnad och inspirera genom att erbjuda hållbar mat med låg klimatpåverkan, en klimatsmart måltid helt enkelt – för oss och vår planet.

Vi på Sushi Yama har valt att klassificera hela vår meny tillsammans med Klimato och det innefattar ett stort omfång av mat med lägre klimatavtryck – följ bara märkningarna som visas i menyn.

klimato låg co2

Låg

0.1-0.5 kg CO2e

Välj rätter märkta med ”låg” och hjälp till att halvera klimatpåverkan från mat i Sverige

klimato medel co2

Medel

0.6-1.5 kg CO2e

Rättens klimatpåverkan motsvarar den genomsnittliga klimatpåverkan från en lunch eller middag i Sverige

klimato hög co2

Hög

1.6+ kg CO2e

Rätten klimatpåverkan har en större klimatpåverkan än en genomsnittlig lunch eller middag

Vad innebär en klassificerad meny tillsammans med Klimato?

Genom att vara en klimatsmart restaurangkedja innebär det att vi producerar hållbar mat och erbjuder en klimatsmart måltid, på rätt sätt, genom att ha bred kunskap om sushi och dess avtryck på miljön. Det innebär också att begränsa klimatpåverkan, men framförallt lägga stor vikt på hållbar utveckling av matproduktion.

Vi har sedan starten följt bland annat WWF’s fiskguide när vi komponerat vår meny, och sedan år 2018 är vi både ASC- och MSC-certifierade, vilket innebär bland annat spårbarhet av fisk- och skaldjursprodukterna som vi har på menyn. Sammanfattningsvis leder detta till att vi nu har en så kallad klassificerad meny, med hjälp av vårt samarbete med Klimato, kan vi nu fortsätta vår resa mot ett minskat utsläpp och samtidigt kunna njuta av god och hållbar sushi.

Genom att välja rätt mat kan vi minska klimatavtrycket

Det behövs inte längre påpekas att vi människor måste göra någonting åt klimatförändringarna. Sällan berörs just våra matvanor som en klimatbov, trots att maten vi äter står för 28% av de globala växthusgasutsläppen idag. Men låt oss ta tillfället i akt och förklara hur det faktiskt ligger till.

Alla matprodukter går igenom olika steg under tillverkningsprocessen, som exempelvis råvaruutvinning, jordbruk, produktion i fabrik och transport, beroende på vilken produkt det handlar om. När dessa matprodukter sen produceras, släpper de olika mängd växthusgaser i atmosfären. De vanligaste växthusgaserna är koldioxid, metan och lustgas som alla har olika stor och negativ inverkan på klimatet. Man brukar därför räkna om de totala växthusgasutsläppen i koldioxidekvivalenter (CO2e) för att enkelt kunna jämföra dem. Den totala mängden av CO2e från en produkt kallas då för klimatavtryck, carbon footprint på engelska. När vi når höga halter av växthusgaser i luften så fastnar de i atmosfären vilket gör att temperaturen på jorden stiger – och vi upplever en klimatförändring.

Vad kan vi göra bättre?

Förhållandet mellan klimatförändringar och vad vi stoppar i munnen är alltså att våra nuvarande matvanor består av för många produkter med för högt klimatavtryck för att planeten ska kunna stå emot fortsatta klimatförändringar. För att minska klimatpåverkan från mat måste vi ändra våra matvanor och laga, servera och äta mat med lägre klimatavtryck.

Vi på Sushi Yama är med på den resan och det vi serverar ligger i framkant!

Koldioxidutsläpp:

hamburgare co2

Hamburgare med dubbelkött:

CO2e-värde på ≈ 5 kg CO2e

crispy californa co2

Crispy California:

CO2e värde på 1,3 kg CO2e

Visste du att...

En genomsnittlig lunch eller middag i Skandinavien har idag ett klimatavtryck på 1.7 kg CO2e per rätt. Enligt uppskattningar bör klimatavtrycket från mat för en enskild individ maximalt ligga på 0.5 kg CO2e per lunch eller middag om vi ska nå FN:s hållbarhetsmål för Agenda 2030.

inline-klimato-1

Livsmedelsindustrin står för 25%
av världens utsläpp

inline-klimato-2

Konsumenter efterfrågar mer klimatsmart mat och transparenta företag

inline-klimato-3

Klimatmärkning av mat kommer bli branschstandard i framtiden

Vägen till en hållbar och klimatsmart måltid

WWF:s One Planet Plate

Baserat på målen i Parisavtalet har WWF tagit fram en ”guide” till hur vi ska äta för att nå 1,5 gradersmålet. Vi har en mycket tydlig klimatbudget, där våra utsläpp inte bör överstiga 11 kg CO2e per person och vecka.

Klimato - calculating each meal

Based on One Planet Plate – we wish to inspire chefs and consumers towards climate friendly options, in order to be able to reach the Paris Agreement. With a weekly budget of 11 kg CO2e, we have defined 0.5 kg CO2e as “climate friendly”.

Takeaway eller ät på plats

Sushisugen?
Beställ smidigt!

Fantastisk sushi är inte långt borta. Snabbt och enkelt – beställ direkt på vår webb.

Sushi Yama och hållbarhet

Hållbarhet och samarbeten