Text: Dag Klingstedt | Foto: Charles Deluvio

Tokyos Narita Airport, världens godaste flygplats?

Läs vidare

Tokyos Narita Airport, världens godaste flygplats?

Flygplatsmat är i många fall dyr och inte speciellt tilltalande. Många asiatiska flygplatser är dock undantag från denna regel, och Narita Airport utanför Tokyo har har länge varit med i toppskiktet bland världens godaste.

Tokyos Narita Airport, världens godaste flygplats?

När Skytrax – en sajt som rangordnar flygbolag och flygplatser – offentliggör sin årliga lista över världens flygplatser, brukar Japan få fina placeringar i många olika kategorier.

När ämnet är kvalitet på restauranger är Narita utanför Tokyo en klar favorit. De senaste tre åren har flygplatsen aldrig hamnat längre ner än på en fjärde placering och 2016 kammade man dessutom hem första pris. När man åker till eller från Japan, så är ju den vanligaste in- och utgången just Narita Airport. Den har idag tre terminaler; två “normala”, där Terminal 1 huserar flygbolag inom Star Alliance och Terminal 2 övriga vanliga flygbolag. Nya Terminal 3 är istället förbehållen alla de nya LCC-bolagen (low-cost carrier) som framför allt flyger inrikes eller på närliggande asiatiska länder. Terminal 1, den äldsta terminalen från 1978, genomgick en ordentlig renovering för några år sedan och känns inte alls gammal längre; hela flygplatsen är nu genomgående fräsch och trevlig.

Om man är hungrig eller sugen på något före avfärd eller efter ankomst, så finns det en hel del att välja på. Sushi, soba, udon (båda klassiska japanska nudlar), ramen, tonkatsu (friterat fläskkött), kinesiskt, italienskt, hamburgare, med mera. Givetvis också ett antal kaféer och barer för den som bara vill ha lite kaffe eller en pilsner. Totalt rymmer flygplatsen över 80 olika näringsställen för den som vill äta eller dricka något, varav de flesta ligger före passkontrollerna när man är på väg ut från Japan. Det finns krogar på flera plan i de två större terminalerna, så om du har tid så kan det vara trevligt att utforska dessa korridorer med ställen vägg i vägg. I den betydligt mindre terminal 3 finns det en food court där köken är uppradade utmed en vägg och alla gäster sitter i en gemensam ät- och drickyta i mitten. Lite enklare, kanske som sig bör i en LCC-terminal?

Den där känslan av att man blir lite lurad med sämre mat och högre priser bara för att man är fångad och hjälplös ute på en avlägsen flygplats, den finns inte här. Det mesta kostar som det gör inne i Tokyo och kvaliteten är genomgående hög.

Ett tips för den som är sugen på en första eller sista sushi för den här gången, är att titta in på Tsukiji Sushi Iwa i Terminal 1, en liten kedja med sin hemmabas i Tsukiji och Ginza.

Tio-i-topp-listan från Skytrax i kategorin ”World’s Best Airport Dining Experience” för 2018 visar att fyra av de tio flygplatserna ligger i Asien och det är just på dessa som de fyra främsta placeringarna återfinns. Det säger en del om den högtstående kultur kring mat och dryck som genomsyrar hela regionen.

Tokyos Narita Airport, världens godaste flygplats?

Menyer enligt ”shokuhin sampuru-” metoden (konstgjorda matmodeller) utställda i en restaurang på Narita flygplats.

Foto: Elwynn Av Icosha

Takeaway eller ät på plats

Sushisugen?
Beställ smidigt!

Fantastisk sushi är inte långt borta. Snabbt och enkelt – beställ direkt på vår webb.

Sushi Yama och hållbarhet

Hållbarhet och samarbeten