Ursprunget är inte japanskt
Sushi har inte sitt ursprung i Japan, utan härstammar från Sydostasien. En maträtt som kallades nare-zushi, som bestod av ris omlindat av fisk, har sitt ursprung någonstans vid Mekongfloden – som inte finns nära Japan. Efter att ha skapats där blev det populärt i Kina innan det nådde Japan och blev den populära maträtten som den är idag.
Sushi = ris med vinäger
Ordet ”Sushi” avser riset. Många människor verkar lite förbryllade när de erbjuds sushi som inte inkluderar fisk. De anser att det inte är autentiskt, när så inte alls är fallet. Ordet ”sushi” hänvisar till riset som används vid tillagningen av dessa rätter, vilket innebär att så länge det finns ris med vinäger så behöver inte sushin innehålla fisk för att den ska anses vara genuin.
En accepterad valuta
Priset och värdet av sushi har varierat genom tiderna. På 700-talet i Japan var sushi så dyrt att det ansågs vara en accepterad valuta att betala skatten med.
En jordbävning gjorde det populärt
Sushi betraktades traditionellt som gatumat och många leverantörer hade inte råd att öppna restauranger längs med större gator. Allt detta förändrades efter en jordbävning 1923. Priserna på fastigheter sjönk så lågt att det plötsligt var möjligt att köpa en restaurang och servera sushi där. Nu är det mycket vanligare att se detta serveras i ett matställe än att se det serveras vid sidan av vägen.
Kom till Sverige i slutet på 70-talet
Den första sushin introducerades i Sverige år 1979 på restaurang Seikoen i Stockholm, men växte inte i popularitet förrän långt därefter. 2008 etablerade Sushi Yama sin första restaurang, i PK-huset i Stockholm.
Dags att fira