Text: Rebecca Albertsson | Foto: Manuel Cosentino

Mount Fuji / 富士山, långt ifrån ett vanligt berg

Läs vidare

Mount Fuji / 富士山, långt ifrån ett vanligt berg

Mount Fuji, en historisk och helig plats, vars mystik lockat människor i hundratals år. Det magnifika berget är en av Japans starkaste nationalsymboler. Japanernas, och världens, förtjusning över detta berg går inte att ta miste på.

Med sina dryga 3 700 meter över havet är Mount Fuji Japans högsta berg (som en jämförelse mäter Sveriges Kebnekaise drygt 2000 meter högt). Berget är beläget 10 mil sydväst om Tokyo och är i själva verket en vulkan som hade sitt senaste utbrott 1707, men som fortfarande räknas som aktiv. Geologer tror att det berg vi ser idag skapats utifrån tre separata vulkaner, som smält samman till en enda stor vulkan. Fenomenet är känt som en stratovulkan. Den exceptionellt symmetriska formen beror på tusentals år av regelbundna små utbrott och lava som sakta rört sig ner längs bergets sidor och på så sätt fyllt i alla ojämnheter.

En helig plats
Mount Fuji, eller Fujisan på japanska, har under århundraden ansetts vara en helig plats. En plats där himmel möter jord, och då inte bara i form av en bergstopp som sträcker sig upp bland molnen. Nej, utan även på ett metaforiskt och andligt plan, där många menar att det är en plats för gudomliga uppenbarelser och möten. Att bestiga berget har länge varit en viktig religiös handling, vilket har lockat pilgrimer från alla världens hörn, i jakten på sanningen. Berget är omgivet av tempel och helgedomar och mer än 2 000 religiösa grupper finns representerade, bland annat buddhism, shinto och den bergsdyrkande gruppen Fuji-ko.

Men Mount Fuji är inte bara ett populärt resmål för pilgrimer, utan också för allehanda turister. Även om berget en klar dag kan beundras hela vägen från Tokyo, är det många turister som väljer att besöka platsen och ta sig hela vägen upp till toppen. Varje år besöks platsen av mer än 200 000 personer. Sedan 2013 finns Mount Fuji dessutom med på UNESCOs världsarvslista, vilket såklart gjort intresset för berget om möjligt ännu större och det är nu ett givet resmål på mångas bucket list.

Mount Fuji / 富士山, långt ifrån ett vanligt berg

Ejiri in Suruga Province, Illustrerat av Katsushika Hokusai (1760–1849)

Mount Fujis ståtlighet, symmetri, skönhet och renhet är på många sätt synonymt med bilden av Japan.

En symbol för landet
Mount Fuji är utan tvekan en av Japans starkaste nationalsymboler. Genom historien har bilder av berget använts för att ena landet, inte minst under Andra Världskriget. Bergets egenskaper och mytomspunna karaktär har dessutom varit en viktig inspirationskälla inom japansk konst och litteratur, och genom dikter och målningar har Mount Fuji fått en självklar plats i japansk kulturhistoria.

Så hur kommer det sig då att ett berg kan komma att symbolisera ett helt land, en hel kultur och en hel historia? Ja, kanske är det inte så konstigt egentligen. Mount Fujis ståtlighet, symmetri, skönhet och renhet, är på många sätt synonymt med bilden av Japan. Egenskaperna går igen i den japanska kulturen som helhet, inte minst inom matlagningen med dess fokus på rena och enkla smaker, symmetri och estetik.

Mount Fuji resetips

Mount Fuji / 富士山, långt ifrån ett vanligt berg

Bästa utsiktsplatserna

  1. Norra delen av Kawaguchiko-sjön
  2. Chureito-pagoden
  3. Ashinoko-sjön

Sevärdheter

Fujisan Sengen
Fujisan Hongu Sengen Taisha är ett tempel i Fujinomiya. Templet, som är mer än tusen år gammalt, har lika länge varit regionens viktigaste tempel samt en startpunkt när man ska bestiga Mount Fuji från sydväst.

Fujiyoshida Sengen
Fujiyoshida Sengen är huvudtemplet på bergets norra sida. Templet, som är omringat av tät skog, har traditio­nellt varit startpunkten för det norra spåret upp för Mount Fuji.

Fuji-Q Highland Park
Fuji-Q Highland Park är en nöjespark placerad vid Mount Fujis fot. Nöjes­ parken har förutom några av värl­dens snabbaste berg­-och-­dalbanor, även småbarnsvänliga attraktioner och diverse spökhus.

Itchiku Kubota Art Museum
Itchiku Kubota Art Museum är ett konst­museum tillägnad Kubota Itchiku, som ägnade sitt liv åt att bemästra den förlorade Tsujigahana­tekniken för att färga tyger. Utställningarna består av artistens tyger med motiv som visar naturen, rymden och Mount Fuji.

Takeaway eller ät på plats

Sushisugen?
Beställ smidigt!

Fantastisk sushi är inte långt borta. Snabbt och enkelt – beställ direkt på vår webb.

Sushi Yama och hållbarhet

Hållbarhet och samarbeten