Text: Hanna von Zweigbergk | Foto: Carina Baumgartner/Unsplash

Misoshiru 味噌汁 den traditionella misosoppan

Läs vidare

Misoshiru 味噌汁 den traditionella misosoppan

Miso har tillverkats i Japan i över tusen år och har en smak som kan liknas vid umami. Traditionellt är miso en smakförstärkare som funnits på matbordet på den japanska landsbygden lika länge som den har tillverkats.

Den populära misosoppan görs på misopasta och dashipulver. En enkel rätt som går att laga på en mängd olika sätt. Beroende på mängd och variant av miso kan soppan exempelvis bli mild eller smakrik.

Den japanska smaksättaren miso förknippas ofta med den traditionella misosoppan som är ett vanligt tillbehör till sushi. Miso kan dock höja smakerna på många av de rätter vi lagar till vardags. Genom att lägga till miso får du en mustigare och starkare smak. Det finns många som menar att smaken blir köttigare, utan att behöva använda kött. Det går alltså utmärkt att använda miso för att få till den specifika smaken i en vegetariskt rätt. Istället för buljong kan du använda miso i exempelvis soppor, såser och dressingar.

Det är vanligt att misosoppa serveras tillsammans med sushi eller sashimi, misosoppan i sig är inte tänkt som en hel måltid. I Japan dricker du soppan direkt från skålen tillsammans med en skål ris och inlagda grönsaker.

Gör din egen misosoppa

Det finns många varianter på misosoppa, men den enklaste innehåller miso, dashi och salladslök. Du kan även tillsätta wakame, purjolök, svamp och tofu för att få mer smak och textur på soppan.

Ingredienser

4 portioner/15 min
1 l vatten
1/5-1 dl misopasta
1 påse dashipulver
1 salladslök
15 g wakame
1 paket tofu

Gör såhär

1. Koka upp vattnet och tillsätt dashipulvret.

2. Rör ner mison och smaka av. Vill du ha mer smak kan du tillsätta mer miso.

3. Skär tofun i mindre bitar. Lägg tofun och wakamesjögräset i soppan. Se till att soppan inte kokar, då kan mison förlora sin smak.

4. Häll upp i skålar och tillsammans med hackad salladslök.

Takeaway eller ät på plats

Sushisugen?
Beställ smidigt!

Fantastisk sushi är inte långt borta. Snabbt och enkelt – beställ direkt på vår webb.

Sushi Yama och hållbarhet

Hållbarhet och samarbeten