Text: Anders Pihl | Foto: Dil @thevisualiza/Unsplash

Kyoto, Japans Florens fascinerar

Den berömda bambuskogen Arashiyama utanför Kyoto känns smått magisk.

Läs vidare

Kyoto, Japans Florens fascinerar

Kyoto har varit Japans kulturella centrum i tusen år, en period som efterlämnat ett enastående arv av tempel, trädgårdar och palats. Fjärran Österns Florens är billigare än man tror och dessutom ett gastronomiskt paradis.

Kyoto, Japans Florens fascinerar

Foto: Andre Benz/Unsplash

Kyoto är jämte Tokyo Japans populäraste turistmål. Hela 50 miljoner besökare kommer hit varje år, både japaner och västerlänningar. Det är givetvis ingen tillfällighet. Vill man lära känna traditionell japansk kultur finns ingen bättre plats att göra det på. Över tvåtusen tempel finns utströdda i Kyoto och längs dess omgivande bergsluttningar. Dessutom hittar man drösvis med palats, slott, residens och trädgårdar från det gyllene årtusende då staden var den kulturella och religiösa mittpunkten i Japan. Först på 1800-talet började den nya huvudstaden Edu (nuvarande Tokyo) vinna i betydelse över Kyoto.

För besökaren finns nästan för mycket att se. Ta bara Guldpavilljongen vars bladguldsklädda väggar ikoniskt speglar sig i en sjö som i sig är ett noga utformat konstverk. Eller världens mest kända zenträdgårdar, med karaktäristiskt välkrattat vitt grus kring mystiskt utplacerade klippor. Man kan heller knappast missa Sanjusangendo-templet, med sina 1001 guldglimmande buddhor, alla i människostorlek. Och åtminstone en liten bit av Myoshini-komplexet bör man hinna med, detta flera kvadratkilometer stora tempelområde där hundratals munkar lever och där man lätt råkar på syner som hämtade direkt ur det medeltida Japan.

Det går att fortsätta en lång stund till. Kyotos 17 världsarv är bara toppen på isberget. Att se alla viktiga sevärdheter här under ett besök är omöjligt, man får välja ut sina egna favoriter. Enda tumregeln är att anlända tidigt till de mest betydelsefulla templen. Mitt på dagen blir de grundligt invaderade av andra turister och japanska skolbarn.

Dagens Kyoto är en stad med en alldeles särskild identitet, omöjlig att inte fascineras av. Här uppstår ett möte mellan en ständigt närvarande urtid, färgad av legender om shoguns och samurajer, och den moderna tidens myller där nattöppna affärer säljer elektronik som kommer till Europa först nästa år.

Kyoto, Japans Florens fascinerar

Foto: Daniil Vnoutchkov/Unsplash

Snabb fakta: Kyoto

Geografi: Kyoto ligger på mellersta delen av den japanska huvudön Honshu, nära Osaka. Från Tokyo är det 2 timmar med snabbtåg.

Invånare: 1,5 miljoner.
Språk: Japanska. Många förstår engelska, men långtifrån alla.
Ta sig dit: Finnair, Japan Airlines, Emirates m.fl. flyger till närliggande Osaka för cirka 6-7000 kronor. (april 2020)

Ta sig runt: Taxi är behändigast. Det finns också två tunnelbanelinjer, lokaltåg och bussar.

Bästa tid: April när körsbärsträden blommar och i slutet av oktober då tempel-trädgårdana brinner av höstfärger. Sommaren kan vara mycket varm, medan vintern ofta ger ett tunt lager snö.

Fem tips på kulturupplevelser i Kyoto:

Te-ceremoni
I Kyoto har du gott om chanser till att delta i en traditionell japansk te-ceremoni med dess rituella inslag. Dessutom finns vanliga tehus som serverar japanskt te på det gamla sättet.

Geishadans
Konstnärer eller kurtisaner till salu? Oavsett vad man anser om att geishor fortfarande existerar i dagens Japan är det en stor kulturell erfarenhet att se geishorna dansa och musicera på exakt samma sätt som de gjort i 400 år. Lokala arrangörer anordnar lättast.

Hantverkskurser
Kyoto är ett centrum för japanskt hantverk och det finns många möjligheter att lära sig grunderna i exempelvis keramik, lackarbeten och docktillverkning.
Ett bra ställe är Kyoto International Community House, adress: 2-1 Torii-cho.

Bo i zentempel
Några zen-tempel i Kyoto välkomnar utifrån kommande besökare för inkvartering och deltagande i det dagliga livet. Ett verkligt unikt tillfälle att komma nära den japanska zen- buddismen.

Japanska matlagningskurser
Japansk mat börjar få alltmer uppmärksamhet i vår del av världen. I Kyoto finns flera alternativ på matlagningskurser för den intresserade.

Många områden har småstadskänsla och den sympatiskt låga bebyggelsen skyddas numera av restriktioner om hur högt man får bygga i innerstaden.

En stram estetik med rena linjer präglar många äldre kvarter. Hus med eleganta geometriska former står tysta och hemlighetsfulla mot gatan. De har sällan några öppningar för insyn. Bara tända rislyktor skvallrar om att någon är hemma.

Överallt finner man Machiya – traditionella avlånga trähus, närmast unika för Kyoto. Alltmer används dessa sekelgamla hus till caféer, restauranger och hotell. Att sätta sig på ett café i en Machiya och se på när de propert modemedvetna och ofta unga invånarna vandrar eller cyklar förbi är en oslagbar Kyoto-upplevelse.

Kyoto kan med fördel upptäckas genom långa promenader.

Som gastronomiskt paradis är Kyoto relativt okänt. Ändå finns de som räknar staden till en av världens främsta för att äta, i nivå med Paris och New York. Här finns en fantastisk spännvidd av ofta prisvärda topprestauranger, många belägna i historiska byggnader konverterade till värdshus och med kimonoklädd personal som serverar på gammalt sätt. Det japanska köket blir inte bättre eller mer lättillgängligt att utforska än i Kyoto.

För den matintresserade västerlänningen är Nishiki-marknaden ett måste. Kyotos restauranger köper sina råvaror här och oupphörligen ser man saker som bara finns i Japan och ingen annanstans. Bland tusentals varor kan nämnas pickles, fisk, omeletter, nudlar, ålar, strömming och vattenkastanjer, alla tillredda på specifikt japanska vis. Det mesta går att provsmaka.

Daigo-ji i Kyoto, Japan, är ett buddhistiskt tempel som är med på UNESCO’s världsarvlista. Här nedan visas Bentendo Hall, en del av templet.

Kyoto, Japans Florens fascinerar

Foto: David Emrich/Unsplash

Vandrande zen-munkar vid ett av många tempel i Myoshini-komplexet utanför Kyoto, Japan.

Kyoto, Japans Florens fascinerar

Foto: Anders Pihl

– Här är mat mycket viktigt. Lika viktigt som religion, säger min guide Kasura medan vi vandrar förbi de nästan ändlösa raderna av matstånd.

Kyoto, Japans Florens fascinerar

Kyoto gömmer på många hemligheter. Den bästa är dock redan ute: att myten om det dyra Japan inte längre är sann. Prisnivån ligger nu strax under de flesta västeuropeiska länder på många varor. Därmed inte sagt att vissa prestigevaror och kvalitetshantverk kan kosta väldigt mycket.

När ska man då åka hit? Ett enkelt svar vore i april när körsbärsträden blommar och stadens palats och kanaler sveps in i ett rosa skimmer och blomblad lägger sig på hustak och i håruppsättningar. Det finns bara en hake: i stort sett hela världen brukar få samma lysande idé. Boka i så fall hotell i mycket god tid.

I själva verket finns det inte några dåliga tidpunkter för att besöka den mest japanska av alla japanska städer. Det är i Kyoto det hypertraditionella och hypermoderna landet Japan kommer sitt allra mest äkta uttryck.

Foto: Anders Pihl

Takeaway eller ät på plats

Sushisugen?
Beställ smidigt!

Fantastisk sushi är inte långt borta. Snabbt och enkelt – beställ direkt på vår webb.

Sushi Yama och hållbarhet

Hållbarhet och samarbeten