Text: Hanna von Zweigbergk | Foto: Jan Gottweiss/Unsplash

Japan till fots

Läs vidare

Japan till fots

Det är svårt att hitta ett land med så många kulturella och traditionella vandringsmöjligheter. Japan erbjuder en naturlig mångfald av berg, djupa dalar och gammal urskog.

Vill du vandra i en otroligt vacker och hisnande miljö rekommenderar vi att du besöker någon av de bergs- eller naturleder som finns i Japan.

Den gamla kulturen och traditionerna i Japan är lockande för många. Men vill du komma riktigt nära naturen och den sanna känslan av Japan bör du följa i samurajernas fotspår. Genom att vandra bland berg, gammal urskog och buddisttempel får du möjlighet att upptäcka en otroligt vacker sida av Japan. Den stora mängden berg gör det svårt att bygga ut städer, vilket har resulterat i att naturen är obebyggd i stora delar av landet.

Många av vandringsstigarna har använts av samurajer, handelsmän och lokala resenärer i hundratals år. På vägen finner du ofta små byar som användes för att erbjuda härbärge, mat och dryck till förbipasserande.

Kumano Kodo
Den som är intresserad av traditionell japansk kultur har troligen Kyoto på sin lista över platser att besöka. Här finns bland annat den klassiska pilgrimsvägen Kumodo Kodo Pilgrimage Route. Både kejsare och pilgrimer har vandrat längs Kumano Kodo i över tusen års tid. Vägen leder dig genom bergen i Wakayama, söder om Kyoto, och har fått en världsarvsmärkning av UNESCO.

Kumano Kodo består egentligen av ett nätverk av leder som sammanlänkar de heliga platserna Kumano Hongu Taisha, Kumano Nachi Taisha och Kumano Hayatama Taisha. Dessa tre heliga platser är kända som Kumano Sanzan. Det finns möjligheter att gå små delar av lederna på några timmar om du inte har tid att avvara flera dagar. Har du ont om tid finns även bussförbindelser mellan vissa sträckor.

Men Kumano Kodo bjuder på mer än bara en vandring genom skogen. Längs vägen passerar du onsen (varma källor), forsande vattenfall, små bergsbyar och ett hundratal japanska helgedomar. Stanna gärna på traditionella gästhus över natten.

Japan till fots

Foto: Tom Vining/Unsplash

Festivaler
I april hålls en speciell vårfestival som är en av många anledningar att resa till Wakayama. Nachi Fire Festival hålls i mitten av juli och är populär att besöka. Festivalen ligger vid Japans högsta vattenfall, Nachi, som vackert faller ner 133 meter.

Japan till fots

Foto: Dori Szigeti/Unsplash

Shikoku Henro
På ön Shikoku tar sig varje år tusentals pilgrimer runt Shikoku Henro, kanske den mest kända pilgrimsfärden i Japan. Pilgrimsfärden tar dig mellan 88 tempel och väljer du att gå hela leden tar det dig mellan 30 och 60 dagar. Många moderna pilgrimer väljer därför att använda sig av hjälpmedel som cykel, motorcykel, bil, buss eller till och med taxi för att ta sig fram på den 1200 km långa vägen. Det blir allt mer populärt med pilgrimsvandringar och för att vandra behöver du inte delta i de religiösa aktiviteterna.

Pilgrimsfärden, som har funnits i 1200 år, går igenom fyra provinser och ska symbolisera vägen till upplysning. De 88 templen representerar olika steg i resan och avslutas med att nå Nirvana. Det finns egentligen inga regler för hur du tar dig igenom alla tempel. Vissa väljer till exempel att börja vid det 88:e templet och gå leden baklänges. För de som inte har råd eller tid att ta sig runt på en och samma gång kan man dela upp resan i olika delar. Vissa avslutar sin pilgrimsfärd flera år efter att den först påbörjades.

Vandringen ger en bra bild av den japanska landsbygden, små samhällen och byar som ligger längs vägen. Shikoku Henro är en vacker vandring där du får en inblick i japansk kultur och religion. Naturligtvis är även omgivningen något som lockar turister, nästan hela turen går längs kusten och vissa av templen ligger vid oaser med förtrollande dammar och fantastiska trädgårdar.

Japan till fots

Foto: Kevin Goodrich/Unsplash

Japan är ett kejsardöme med ca 127 miljoner invånare. Landet består av fyra stora öar samt flera tusen småöar. De största öarna är Hokkaido, Honshu, Shikoku och Kyushu.

På Kyushu och Ryukuöarna finns ca 200 aktiva och inaktiva vulkaner. Vulkanerna bildar varma källor som är populära att bada i.

I Japan finns det apor, björnar, vildsvin, hjortar och jättesalamandrar. Den japanska snöapan gillar de varma källorna som bildas från vulkanerna på Kyushu och Ryukuöarna.

Japan till fots

Foto: Jase Bloor/Unsplash

Mount Fuji
Japans ikoniska och högsta berg gör ingen besviken. Det heliga berget Fuji är med på UNESCO’s världsarvslista och är världsberömt för sin snöklädda topp. Berget är förvånansvärt lätt att bestiga och både tåg och buss går mer än halvvägs upp. Japanerna betraktar bestigningen av Mount Fuji som en pilgrimsresa, då helst vid soluppgången. 3776 meter över havet sträcker sig berget, som faktiskt är en aktiv stratovulkan. Senaste utbrottet var 1707, då vulkanen fick sitt största utbrott i historisk tid.

Mount Fuji har länge varit en nationalsymbol för Japan. Berget är på många sätt synonymt för det Japan står för: ståtlighet, symmetri, skönhet och renhet.

Det är fullt möjligt att bestiga berget under en och samma dag, men rekommenderas inte om man inte är en van bergsklättrare. Oftast spenderas en del av turen på rastställen och avslutas genom att nå toppen vid soluppgång. Att nå toppen vid soluppgång anses vara något som en japan bör göra minst en gång i sitt liv.

För den som inte beger sig upp i berget finns en hel del att utforska i området nedanför. Berget ligger nämligen i en av Japans vackraste nationalparker. Här finns onsen (varma källor), golfbanor och historiska platser att besöka. Om camping och friluftsliv tilltalar mer än bergsbestigning så går det utmärkt att vandra längs bergets fem stora sjöar. Utsikten av berget är speciellt vacker under soluppgången.

Japan till fots

Biwasjön är Japan största insjö och en av världens äldsta sjöar. Denna Torii står i Biwasjön och har blivit en populär sevärdhet.

Foto: Pharaoh_EZYPT/Pixabay

Nakasendo Trail
Vill du gå i samurajernas gamla fotsteg är Nakasendo den perfekta vandringsleden. Nakasendo Trail betyder ”Centrala bergsvägen” och var en av de stora vägarna som gick mellan Edo (Tokyo) och Kyoto. Flera av byarna längs med vandringsleden är bevarade exakt så som de såg ut under Edoperioden. Två av de mest välbevarade byarna är Hikone och Magome. Ett stopp i vardera by gör att du förflyttas tillbaka flera hundra år i tiden. I Hikone kan du njuta av en kopp grönt te medan du tar in naturen intill Japans största sjö, Biwasjön. Byn Magome har en tradition av att vara speciellt autentisk. Övernatta gärna i ett japanskt pensionat för att behålla känslan av att befinna dig flera hundra år bakåt i tiden.

Nakasendo går mellan Kyoto och Tokyo och är 533 km lång. Förr i tiden brukade det ta resenärer cirka 20 dagar att gå mellan städerna. På vägen fanns 67 rastplatser där man kunde sova, äta och dricka.

Tokaido
Precis som Nakasendo var Tokaido en av de fem vägar som gick mellan Edo (Tokyo) och Kyoto. Medan Nakasendo-leden går mellan bergen är Tokaido-leden belägen längs den södra kusten. Tokaido var 492 km lång och den viktigaste av de fem vägarna. Här fanns 53 rastplatser och resenärerna kunde gå mellan städerna på ungefär en vecka.

Idag finns delar av Tokaido bevarad som vandringsled, bland annat mellan Hakone, Kambara, Okabe, Kanaya, Okazaki, Arimatsu och Seki.
Vandringsleden är delvis belagd med stenar och längs vägen finns fortfarande gamla reliker och du får en insikt i det gamla traditionella sättet att resa i gamla Japan. Idag är Tokaido inte lika populär vandringsled som Nakasendo, vilket kan göra det svårt att hitta information och kartor över leden på engelska. Samtidigt är vandringsleden inte lika besökt av turister, vilket gör att du kan njuta av naturen ostört.

Yakushima – Yakusugi Land
Känd för sina unika vandringsleder och uråldriga träd är ön Yakushima. På ön finns mer än 1000 år gamla cederträd. Träden kallas för Yakusugi, en blandning mellan Yakushima och sugi – det japanska ordet för ceder. Idag tillhör Yakushimas skogar nationalparker, men förr i tiden brukade träden huggas ner för att göra takplattor av ceder. Precis som resten av Japan består Yakushima av berg och vissa är nästan 2000 meter höga.

Japan till fots

I Yakushima finns flera uråldiga skogar som besöks av vandrare från hela världen. Ön är inspiration till filmen Prinsessan Mononoke.

Foto: veronica111886/Pixabay

Gillar du att vandra är Yakushima ett perfekt resmål. Här är det populärt att vandra genom de mystiska cederskogarna eller upp för några av de berg som finns på ön. Besök Shiratani Unsuikyo, Jomonsugi eller Yakusugi Land.

Runt ön finns flera vandringsleder som tillsammans bildar ett nätverk av leder. Vandringslederna varierar i svårighetsgrad och den allra lättaste hittar du i Shiratani Unsuikyo. Här finns också de äldsta cederträden på ön, alla med unika namn. Fortsätter du din tur på den tre dagar långa vandringen genom ön får du se flera landmärken, som Wilson’s Stump och några av öns vulkaner.

Takeaway eller ät på plats

Sushisugen?
Beställ smidigt!

Fantastisk sushi är inte långt borta. Snabbt och enkelt – beställ direkt på vår webb.

Sushi Yama och hållbarhet

Hållbarhet och samarbeten