Text och foto: Elisabeth Wikström

Japan med liten budget

Okayamas samurajslott Svarta Korpen.

Läs vidare

Japan med liten budget

Kyoto är lätt att trivas i och lätt att orientera sig i. Så vänta med hetsiga mångmiljonstaden Tokyo och börja i den forna kejsarstaden. Här finns runt två tusen tempel och helgedomar, många med rofulla tematrädgårdar. Missa inte det högt belägna buddistiska templet Kiyomizu-dera med maffig utsikt över hela stan. Nedanför ligger Maruyama-parken fylld av stånd med gatumat och picknickande Kyotobor som firar vårens ankomst under blommande körsbärsträd. Och strax intill lockar distriktet Gion med vitpudrade geishor i färggranna kimonos som på klapprande träsandaler skyndar till sina kunder.

Japan med liten budget

Japan är inte så dyrt som man kan tro. Det går att bo och äta billigt, och rundresan fixar du själv med ett tågpass. Kyoto är perfekta startpunkten för Japan­äventyret. Välj våren när körsbärsblommorna klär hela stan i rosa och vädret är behagligt milt.

I Japan lever tusenåriga traditioner och hypermodern hi-tech sida vid sida. En god representant för det nya är Kyoto Station, en futuristisk skapelse av stål, glas och betong. Här finns shopping-arkader, hotell, restauranger och biografer – och till och med en flygterminal fram till år 2002. En shoppingdag i Kyoto kan starta tidig morgon på Nishikis marknadsgata som servar stadens alla kök. Sedan kan man botanisera bland klädbutiker och varuhus, där navet är korsningen mellan gatorna Shijo och Kawaramachi. Längre norrut ligger Kyoto Handicraft Center med sju våningar fyllda med japanskt konsthantverk.

Annan äkta japansk kultur är mangaserier. Kyotos internationella mangamuseum har 200 000 titlar – och bad i 42-gradigt vatten. Bor man på ett ryokan, som är ett traditionellt japanskt värdshus, finns heta bad både inne och ute i en vacker trädgård. Eller besök ikoniska badhuset Funuoka Onsen i norra delen av stan.
Den som inte lider av klaustrofobi kan testa att bo på ett kapselhotell, där rummen inte är större än att en bädd precis får plats. Annat annorlunda boende är Home Stay hos en familj, vilket ger en unik inblick i japanskt vardagsliv. Billigast bor man dock på vandrarhem. En bädd i sovsal kostar runt 150 kronor. Då ingår ofta gemensamt kök och gratis tillgång till Internet.

Det finns skräckhistorier om anspråkslösa restauranger där notan kan bli astromisk. Ett säkert lågbudgetkort är då en izakaya som känns igen på lanternorna i rispapper utanför. Det är japanska motsvarigheten till en röjig engelsk pub, fast med godare mat. Här beställer man in fat med smårätter som kycklingspett, potatiskakor, gröna bönor och dumplings. Skölj ner med en tillbringare öl och kanske ett glas saké. Prisvärt är också restauranger med nudlar eller sushi du plockar från löpande band. God billig mat att ta med hittar man i varuhusens välförsedda matavdelningar för att inte tala om service-butikerna ”konbini” som finns i nästan varje gathörn. På stationerna säljs färdiga matlådor, ”bento box”, med en komplett måltid för tågresan.

Japan med liten budget

Foto: Leung Cho Pan

När du är mätt på Kyoto

Japan med liten budget

Okayama
Samurajslottet Svarta Korpen och landskapsträdgården Korakuen ligger intill varandra och kan betas av på några timmar. Från Okayama är också lätt att åka ut till Inlandshavet och besöka ön Naoshima.

Japan med liten budget

Hiroshima
Ett besök i Fredsparken och på Atombombsmuseet är en gripande upplevelse. Tragiskt och tankeväckande, missa inte! Med Hiroshima som bas kan du också göra en dagsutflykt till ön Miyajima.

Miyajima
Den röda torii-porten i havet vid charmiga ön Miyajima (se huvud bilden) är en av Japans mest fotograferade vyer. Vid lågvatten kan man gå ut till porten. På ön finns flera vackra tempel och strandpromenaden är kantad med roliga små butiker och stånd med god mat. Missa inte att prova rökta musslor. Fast se upp för glupska orädda hjortar som gärna nappar åt sig ett smakprov.

Beppu
Inte Japans tjusigaste onsenområde, utan mer åt det kitschiga hållet. Men här är billigt att bo och termalområdena med alla sorters vulkaniska naturfenomen ligger nära varandra. Bada kan man förstås också; i lera, i sand eller hett, hett vatten. För den blyge som inte vill vältra sig i utomhusbadet naken med andra finns privata hyddor med liten het källa att hyra. En privat badhydda för upp till 6 personer kostar 200 kr, en för 1–2 personer kostar 150 kr.

Naoshima
Ön Naoshima domineras av intressant arkitektur, som Chichu Art Museum och Benesse House ritade av Tadao Ando. I museerna finns konst av Monet, Turell, Pollock, Hockney, Warhol, Basquiat, och hela ön är strösslad med fräcka konstinstallationer, arkitektur och skulpturer där öns signum blivit pumpan på piren. Det finns ett fåtal boenden på Naoshima. Annars är det smidigt att åka dit på en heldagsutflykt med tåg plus båt och istället övernatta i Okayama.

Res runt med tågpass

Japanska expresståg, shinkansen, är supersnabba, pålitliga och går ofta.

  • Ett JR­Pass som gäller hela landet kostar drygt 2000kr för en vecka och cirka 4000kr för två veckor.
  • JR­pass­vouchern köps i förväg på resebyrå i Sverige t.ex. Kilroy och Japanspecialisten.
  • OBS kan köpas på plats i Japan.
Japan med liten budget

Ta noga reda på exakt var på per­rongen din vagn stannar. Håll till höger och låt avstigande passagerare gå av först. Förseningar är obefintliga, tåget kommer in och avgår exakt på sekunden.

På stationerna finns turistinformation som kan hjälpa dig med boende och ringa dit och boka rum åt dig.

Takeaway eller ät på plats

Sushisugen?
Beställ smidigt!

Fantastisk sushi är inte långt borta. Snabbt och enkelt – beställ direkt på vår webb.

Sushi Yama och hållbarhet

Hållbarhet och samarbeten