Text & foto: Daniela von Langenberg

Intervjuer:
medarbetare Sushi Yama

Läs vidare

Intervjuer: medarbetare Sushi Yama

Enkh-Amgalan Batzorig kommer ursprungligen från Mongoliet och flyttade till Sverige i oktober 2015. Strax därefter, i december 2015, började hon jobba på Sushi Yamas restaurang i Västerås.

sushi kock serverar sushi

– Så jag är inne på mitt sjätte år nu och trivs fortfarande hur bra som helst. När jag kom till Sverige ville jag självklart ha ett arbete och jag skickade ut ansökningar precis varje dag. Problemet var att jag inte kunde språket än, vilket var ett krav inom många tjänster. Efter cirka två månader så fick jag napp från den Sushi Yama i Västerås som jag jobbar på än idag. Man hade annan personal från Mongoliet som jag kunde kommunicera med, vilket var behjälpligt. Sedan fanns det även svensktalande personal där, som sakta men säkert hjälpte mig att lära mig språket.

Enkh-Amgalans arbetsuppgifter är bland annat att se till att allt går bra och smidigt i köket och att Sushi Yamas gäster får sin beställning så snabbt som möjligt. Hon håller även i regelbunden inventering av varor och informerar sina kollegor om planer och prioriteringar under dagarna. Men hon har inte alltid haft en roll med det ansvaret, utan började sin tjänst som köksbiträde.

– Efter några månader som köksbiträde och efter att ha visat att jag är bra på mitt jobb så fick jag mer och mer ansvar, och efter cirka tre år blev jag tillfrågad om jag ville bli köksansvarig över restaurangen jag jobbade på. Jag tackade ja och har nu haft denna roll i ungefär två år. Jag trivs jättebra på min arbetsplats och är väldigt glad över att ha anförtrotts med det ansvaret.

Hon har inte genomgått någon specifik utbildning innan hon började arbeta inom Sushi Yama, utan blev upplärd av sin pappa i Mongoliet som lade mycket vikt vid att man ska genomföra alla sysslor med stor noggrannhet och ordning.

– Det är viktigt att vara uppriktig i sitt arbete och att man hela tiden vill utvecklas och lära sig nya saker. Det är också viktigt att vilja utveckla sig själv tillsammans med sina kollegor, som ett team. Man kan inte jobba endast för sig själv, man måste alltid se sig som en del av ett team i det här yrket annars går det inte runt. Man bör vara snabbtänkt, samt villig och bra på att lösa olika problem som kan uppstå under dagen.

En vanlig arbetsdag för Enkh-Amgalan börjar klockan 9:00 med storkok av ris och misosoppa. Om en gäst lägger en tidig beställning så tar personalen hand om den tillsammans, samtidigt som de förbereder alla råvaror i tid till lunchrushen. Enkh-Amgalan styr och informerar sina kollegor om allt som behöver göras och utdelar prioriterade uppgifter. När lunchen är över så tar hon hand om varubeställningar som behöver göras för att restaurangen ska ha varor till nästkommande dag och för resten av veckan, samtidigt som man förbereder allt till de matbeställningar som kommer in vid middagstid. Mot slutet av dagen så städar man hela köket noggrant innan stängning så att alla kan komma till en ren arbetsplats dagen efter.

sushi kock

Enkh-Amgalan Batzorig

Ålder: 32 år
Yrkesroll: Köksansvarig för Sushi Yama i Västerås

Det jag älskar mest av allt är när gästerna visar sin uppskattning

– Något jag uppskattar med Sushi Yama är att vi varje månad får göra regelbundna utvärderingar av vår arbetsplats och hur vi arbetar för att se om något behöver förbättras eller ändras på, vilket är jättebra. Min personliga känsla och uppfattning är att personalen på Sushi Yama känner sig trygg och bekväm, man trivs med varandra och i det man gör. I ett kök är det ofta ett högt tempo, men alla hjälper varandra och på så vis går allt väldigt smidigt. Men det jag älskar mest av allt är när man får uppskattning från gästerna. Det är ofta dem tackar för maten och säger att allt var väldigt gott och fint gjort. Det är det som gör min dag.

img-text-110

Olivia Schedin

Ålder: 22 år
Yrkesroll: Regional Manager Sushi Yama

Olivia Schedin började jobba på Sushi Yama i september 2018, direkt efter att hon gått ut från gymnasiet där hon studerade Samhälle Beteende. Under vårt samtal framgår det tydligt att hon verkligen trivs med sitt yrke, och att det är därför det som från början var en kortsiktig plan efter studenten istället har blivit något hon fortfarande över två år senare jobbar med.

– Jag ville få lite arbetslivserfarenhet innan jag skulle gå vidare med min plan att studera vidare till psykolog. Men efter att ha jobbat ett tag så sköt jag upp min ansökan gång på gång, eftersom jag trivdes så bra och tyckte det var så otroligt roligt att jobba på Sushi Yama. Jag var heller inte helt säker på att jag ville studera just psykologi och det var också en anledning till att jag ville prova på något annat innan.

Hon förklarar vidare att det även var lite av en slump att hon hamnade just hos Sushi Yama, eftersom hon via en bekant blev rekommenderad till dennes dåvarande chef. Olivia fick sedan ansöka precis som vem som helst, genom att skriva ett CV och personligt brev. Efter uppföljande intervjuer gick anställningen därefter väldigt fort och hon började arbeta på en av Sushi Yamas restauranger redan några dagar senare.

– Jag började i servisen, vilket betyder att jag bland annat stod i kassan och tog emot beställningar. Sedan blev jag ansvarig över en enhet, alltså den restaurangen jag jobbade på för tillfället. Det är rätt nyligen, under sommaren 2020, som jag blev tillfrågad om jag var intresserad av att jobba som regional manager. Därefter balanserade jag kassa och kontor i ett halvår för att lära mig allt om vad rollen innebar, för att sedan officiellt kliva in i rollen som regional manager i januari 2021.

Olivia blev väldigt glad och smickrad över att få förtroendet att övergå till regional manager.

– Egentligen har jag alltid älskat att stå bakom kassan som jag gjorde i början och det gör jag fortfarande ibland, det är ännu en del av min nuvarande tjänst. Det är en stor fördel att ha jobbat ”på golvet” i ett första steg, på så sätt så vet jag vad som behöver åtgärdas och kan relatera till mina kollegor ute på restaurangerna. Regional manager är en väldigt rolig tjänst där ingen dag är lik den förra, vilket jag älskar. Man bör vara väldigt tålmodig, flexibel och lösningsorienterad för att passa in i rollen och det är viktigt att kunna ha kul på jobbet.

I Olivias roll är ingen dag lik den andra och hon berättar att hon lär sig nya saker precis hela tiden, vilket hon ser som något positivt. Hon planerar ett månadsschema varje månad som hon jobbar utifrån som grund, men eftersom det bjuds på nya utmaningar hela tiden så är det sällan det följs till punkt och pricka, därav hennes kommentar om att man behöver vara flexibel.

sushi yama kassabiträde

– Ibland vaknar man på morgonen av sjukanmälningar som måste lösas innan öppning och det kan vara leveranser som ska dirigeras rätt. Samtidigt är det ofta någon som ska utbildas, och mycket av detta sker på morgonen då jag försöker få allt att rulla på smidigt i tid till lunchrushen. Efter lunch är det lite lugnare och då gör jag en del administrativt jobb, som till exempel att svara på email, lägga upp medarbetarnas scheman eller styra upp andra planer. Fram emot kvällen så ser jag till att alla restauranger har full styrka dagen efter och att alla kan komma.

Olivia har vid det här laget lärt sig att det finns oändligt med utvecklingsmöjligheter inom Sushi Yama och har inga planer på att söka sig någon annanstans. Hon berättar att företaget har som målsättning att öppna ytterligare 150 restauranger inom fem år, samt etablera sig inom hela Norden. Därför känner hon att där hon befinner sig nu endast är en början på något som senare kan bli jättestort.

sushi yama anställd intervju

– Om jag skulle ge några tips till någon som vill jobba inom Sushi Yama, oavsett tjänst, så är det till ens fördel om man börjar inom servisen som jag gjorde själv. Sushi Yama gillar att rekrytera internt, på så sätt känner de redan till vad man går för och att man vet vad man gör. Det finns stora möjligheter att klättra inom företaget, bara man visar framfötterna och att man vill ha mer ansvar. Lägger man sitt hjärta i jobbet man utför så får man uppskattning för det, både från gäster och kollegor.

Det finns stora möjligheter att klättra inom företaget

Hon beskriver arbetskulturen som sammansvetsad eftersom alla jobbar tätt ihop på varje restaurang. Trots att inte alla pratar samma språk så är kommunikationen aldrig ett problem och alla jobbar som ett team för att se till att gästerna är nöjda, vilket alltid är prio ett.

– Det bästa med mitt jobb måste nog vara att jag på riktigt har kul varje dag. Även om jag har en sämre dag av någon anledning, så har jag ändå alltid kul. Man är alltid omgiven av många människor och jobbet är väldigt socialt. Sedan skulle jag säga att det bästa med min nuvarande roll faktiskt är att det är sådan omväxling hela tiden. Det blir aldrig tradigt utan man får konstant nya utmaningar.

sushi yama kund

En arbetsplats med möjligheter att växa

Bli en del av vår resa.

Takeaway eller ät på plats

Sushisugen?
Beställ smidigt!

Fantastisk sushi är inte långt borta. Snabbt och enkelt – beställ direkt på vår webb.

Sushi Yama och hållbarhet

Hållbarhet och samarbeten