Unik sjögrässallad på Sushi Yama

Nordic Goma Wakame

Närodlat och hållbart

Nordic Goma Wakame

Sushi Yama har lanserat en nordisk goma wakame, sjögrässallad, där det allra godaste från nordiska hav möter det allra godaste från Japan. Det svenska tångföretaget Kobb producerar tångsalladen och bakom receptet står Kobbs partner, den hyllade matkreatören Frida Ronge som har en alldeles särskild förmåga att förvandla asiatiska och nordiska smaker till… ja, vad ska man kalla det för om inte matmagi?

Kan något verkligen vara hälsosamt, klimatsmart, närproducerat och jättegott på samma gång?
Svaret är ja – tack vare våra friska hav, det asiatiska köket och Frida Ronges smaksinne är Kobbs tångsallad faktiskt allt det där!

Frida Ronge partner till Kobb

Utvecklad av Kobb tillsammans med Frida Ronge

Tack vare ett gemensamt driv för ny sjömat och hållbarhet har Kobb nöjet att samarbeta med den hyllade kocken Frida Ronge. Tillsammans skapar de nya smakrika och spännande produkter av hållbar tång – ny sjömat för alla.

Ambitionen är att så många svenskar som möjligt ska upptäcka tång som livsmedel och få möjlighet att äta miljöpositiv odlad tång. Frida Ronge började redan 2012 att arbeta med tång som råvara och bidrar med värdefull kunskap som partner till Kobb och deltar i produktutvecklingsarbete, bland annat i arbetet med Nordic Goma Wakame.

Frida har, precis som Kobb, ett starkt engagemang för hållbarhet och är bland annat engagerad i The Hunger Project och föreningen Frisk Mat.

– Jag är väldigt glad över samarbetet med Kobb. Tång är en fantastisk råvara som smakar gott och dessutom är miljöpositiv. För tio år sedan var storskalig tångodling och processer för industrialisering av svensk tångråvara bara en dröm. Nu är det verklighet och jag ser fram emot att bidra till att öka konsumtionen av tång i Sverige, säger Frida Ronge.

Nyttigt, gott och klimatsmart

Sockertång – en omtänksam råvara

Sockertång är proppfull av umami, nyttigheter, mineraler och antioxidanter. Den innehåller en rad substanser och fibrer som motverkar övervikt, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Tång är rik på mineraler och innehåller höga halter av kalium, kalcium och magnesium. Dessutom är sockertång en naturlig källa till hälsosamma spårämnen som B12, järn, mangan, koppar, zink, kobolt, molybden, och selen. Sockertången har probiotiska och antibakteriella egenskaper och innehåller både mineraler och fibrer.

Som om det inte vore nog innehåller sockertång antiinflammatoriska och bioaktiva substanser som stärker immunförsvaret samt jod, ett livsviktigt ämne som kroppen behöver för att reglera ämnesomsättningen. Superfood på riktigt alltså!

En klimatsmart råvara
En hektar sockertång tar upp 3 000 kg koldioxid och 100 kg kväve över en växtcykel (6 månader, oktober-april), det är med andra ord en klimatsmart råvara som gör havet friskare! Sockertången tar inga landarealer i anspråk och behöver ingen tillförd näring, den växer av näringen som naturligt finns i havet.

Allt började på Gåsö

Storyn om Kobb

Bland saltstänkta kobbar och skär skriver vi industrihistoria
Barndomens somrar på Gåsö på den svenska västkusten – solen och vågorna, generationer av kärlek och respekt, man tog vara på det havet gav. Bröderna Sahlin, Nils Mårtensson och Rikard Tham startade tillsammans år 2017 företaget Kobb baserat på vännernas kunskap om marinbiologi, musselodling, sjöfart, kemiteknik, konstruktioner i havet och landskapsvård.

Verksamheten består av sådd, odling, skörd och förädling. Råvaran gör skillnad för klimat, hälsa och hav. En helt ny näring växer fram med miljövänlig produktion och flera användningsområden. Visionen är en hållbar värld genom en storskalig havsnäring vid den svenska västkusten. Alla ska få nytta av tångens goda egenskaper och konsumera miljöpositiv svenskodlad tång – det nya gröna växer i det blå.

Tången odlas fortfarande utanför Gåsö och fler odlingsplatser tillkommer löpande. Bolaget utvecklas vidare med ett växande team med passion för tång, hållbarhet och mat med stor kunskap och erfarenhet i alla produktionsstadier.

Namnet Kobb minner om ursprunget i Västkustens saltstänkta kobbar och skär. Vi är stolta över det vi gör: Genom innovation odlar och förädlar vi tång i allt större skala. Med Sushi Yama skriver vi nu industrihistoria – och för oss började den historien med vännerna som plockade tång i havet kring Gåsö.

Takeaway eller ät på plats

Sushisugen?
Beställ smidigt!

Fantastisk sushi är inte långt borta. Snabbt och enkelt – beställ direkt på vår webb.

Sushi Yama och hållbarhet

Hållbarhet och samarbeten