Text: Daniela von Langenberg

Allt om Wasabi

Läs vidare

Vid det här laget känner de flesta sushi-ätare till att de troligtvis aldrig ätit äkta wasabi. Det gröna starka tillbehöret vi istället serveras i västvärlden är en blandning av pepparrot och senapspulver, samt några tillsatser som färgämnen, för att ge röran wasabins karaktäristiska färg.

Wasabi, även känd som japansk eller grön pepparrot.

Vad är då orsaken till att imitera wasabi istället för att servera äkta vara? Jo, likt hjortron som växer vilt i Sverige så är wasabin kräsen och har väldigt höga krav på sina levnadsförhållanden. Till att börja med ska växten ta sig tid att mogna i ungefär fyra år. Sedan växer den endast i stenig mark i bergiga områden, och rinnande strömmande vatten från bergen är ytterligare ett krav. Temperaturen får inte överstiga 15-17 grader celsius. Det går inte heller bra att odla wasabi i växthus, eftersom det då alltför lätt blir infekterat av parasiter.

Så eftersom den typ av miljö som wasabin kräver är extremt sällsynt så finns det helt enkelt inte tillräckligt med wasabi för att tillgodose hela världens efterfråga av plantan. Det skulle även vara alldeles för dyrt – om äkta wasabi skulle importeras till Europa så skulle det kosta cirka 430 kronor per 100 gram. Som tur är så är wasabi och pepparrot besläktade med varandra (wasabi är även kallad för japansk grönpepparrot) och kommer från samma Brassicaceae-familj, och vi kan därför skapa en liknande smakupplevelse. Pepparrot växer i Europa, är billig och lättåtkomlig och har samma smakenzymer som wasabi. För att ytterligare få till den kryddiga smaken tillsätter man även stark senap.

Odling av wasabi i Nagano, Japan.
Wasabi förbereds.

Wasabins historia

Wasabi har odlats i Japan i över tusen år. Den tidigaste detaljerade källan är en förteckning över plantor från 918. Listan kallas Honso wamei och antyder att namnet wasabi existerat i språket även långt innan noteringen. Och det finns nämligen ännu äldre källor, varav en av dem är en typ av trästickor från 600-talet som användes innan papperstillverkningen kom. Dessa hittades under en utgrävning av ett kejsarpalats i Asuka, och har skriften ”Wasabi sansho” på sig. Skriften betyder ”5,4 liter wasabi”, vilket i detta fall tros vara någon typ av tribut eller skatteinbetalning till kejsaren själv. Tidigare än så finns wasabi omnämnd som medicinalväxt, och vi får anta att man vid denna tid inte hade introducerat roten i matlagning än. Wasabi ger nämligen ett effektivt resultat för att bota en täppt näsa, vilket man tror att det användes för inledningsvis. Vetenskapliga studier på wasabi har också visat att det har en hämmande effekt på tillväxt av mikrober, organismer som kan orsaka bakteriespridning och virus, vilket förklarar varför wasabi enligt tradition äts med färsk fisk som snabbt kan bli dålig.

Så eftersom denna gröna lilla rot är så svår att få tag på, är det enda sättet att faktiskt vara helt säker på att du har ätit äkta wasabi om kocken på plats rivit wasabin framför ögonen på dig. Ska det dessutom vara riktigt traditionellt, ska roten rivas på det klassiska verktyget oroshigane som är gjort av torkat hajskinn

Sushi med wasabi på en solig uteservering.

Hälsofördelar med äkta wasabi

Som vi nu vet är äkta wasabi är en krydda som ofta används i det japanska köket och är känd för sin starka smak och karakteristiska gröna färg. Den tillverkas vanligtvis från roten av växten Wasabia japonica. Men vad är dom faktiska hälsofördelarna du kan dra nytta av när du äter äkta wasabi?

Hjälper med matsmältningen: Äkta wasabi innehåller enzymer, särskilt amylaser, som kan hjälpa till att bryta ner kolhydrater i maten och underlätta matsmältningen. Denna förmåga att förbättra matsmältningen kan minska risken för uppblåsthet och obehag efter måltider.

Förebygger cancer: Wasabi innehåller föreningar som kallas isothiocyanater, som har visat sig ha potenta anticancer-egenskaper. Dessa föreningar kan hjälpa till att bekämpa cancer genom att störa tillväxten av cancerceller och främja apoptos.

Antiinflammatoriskt: Isothiocyanater i äkta wasabi har starka antiinflammatoriska egenskaper. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för personer som lider av inflammatoriska sjukdomar som ledgångsreumatism eller för att minska allmän inflammation i kroppen.

Förebygger maginfektioner: Wasabi har naturliga antibakteriella egenskaper och kan bidra till att förebygga maginfektioner genom att hämma tillväxten av skadliga bakterier i mag-tarmkanalen.

Förebygger artrit: De antiinflammatoriska egenskaperna hos äkta wasabi kan vara fördelaktiga för personer med artrit genom att minska ledinflammation och lindra smärta och obehag.

Gynnar hjärthälsan: Wasabi har visat sig ha förmågan att sänka blodtrycket och förbättra kolesterolprofilen. Detta kan minska risken för hjärt-kärlsjukdomar och främja en god hjärthälsa.

Saktar ner åldrandet: Äkta wasabi innehåller antioxidanter som kan hjälpa till att bekämpa de skadliga effekterna av fria radikaler och minska cellskador. Detta kan bidra till att sakta ner åldrandet och bevara ungdomlig hud och hälsa.

Hjälper till vid viktnedgång: Wasabi kan hjälpa till vid viktnedgång genom att förbättra matsmältningen och ämnesomsättningen. Dess antiinflammatoriska egenskaper kan också stödja en hälsosam viktnedgång genom att minska kroppens inflammatoriska svar.

Det är viktigt att komma ihåg att dessa hälsofördelar är baserade på forskning och studier som har utförts på äkta wasabi. Om du vill dra nytta av dessa fördelar bör du försäkra dig om att du använder äkta wasabi i din kost istället för imitationer eller wasabi-smakade produkter.

Takeaway eller ät på plats

Sushisugen?
Beställ smidigt!

Fantastisk sushi är inte långt borta. Snabbt och enkelt – beställ direkt på vår webb.

Sushi Yama och hållbarhet

Hållbarhet och samarbeten