Text: Daniela von Langenberg

Ätpinnarnas historia och använding

Läs vidare

Som västerlänning skulle man lätt kunna tro att kniv, gaffel och sked är de vanligaste redskapen att använda för att få i sig sin måltid. Men faktum är att precis lika många äter sin mat med hjälp av ätpinnar. Ätpinnarna associeras först och främst till Kina, Japan och Korea – men de är också vanligt förekommande i Vietnam, Laos, Tibet och Indonesien.

Man uppskattar att tekniken att äta med pinnar uppkom i Kina för ca 5000 år sedan. Arkeologer tror att man inledningsvis använde vanliga grenar till att plocka ut mat ur lägerelden, och snart blev dessa grenar ett vanligt förekommande redskap för att plocka upp mat i olika situationer. Troligtvis insåg man snart att det var smidigare med mindre och kortare pinnar för ändamålet, och man designade därefter om redskapet

Något man med säkerhet vet är att den kinesiske filosofen Konfucius hade ett finger med i spelet för att sprida sättet att äta med pinnar. Konfucius, som i Kina kallades för Kong Fuzi, var grundaren till Konfucianismen – en stor religion i Asien. Han förespråkade att en civilicerad människa äter med pinnar och inget annat. Knivar hörde hemma i köket och i slakteriet, inte på matbordet. Med dessa uttalade ord ca 500 år före kristus, var det många som följde hans filosofi och började äta all sin mat med ätpinnar.

Det vanligast förekommande materialet att tillverka ätpinnar av är bambu, detta eftersom de både är lätta och tål värme bra. Pinnarna förekommer även i metall eller ben, men eftersom det av många asiater anses ohygieniskt att återanvända ätpinnar så föredras de billigare engångsvarianterna i bambu.

sushi yama ätpinnar med lax maki
chopsticks

Ätpinnnarnas variation och utveckling

Pinnarnas längd skiljer sig lite från land till land – i Kina och Tibet tillverkar man några centimeter längre pinnar än i Japan och Korea. Det beror på att de äter mer kött, vilket innebär tyngre bitar. En längre pinne med mer hävstångseffekt hjälper då till att lyfta maten till munnen. De japanska pinnarna smalnar också av mer mot en avrundad spets, medan de övriga slutar mer tvärt och utan rundning. Varför det då? Jo, det finns teorier om att en spets som stoppas in i munnen kan användas som ett vapen, och till och med flera hundra år gamla historier om mord som utförts genom att man kastat sig över det intet ont anande offret när denne åt, och tryckte upp pinnarna i gommen och upp mot hjärnan. Varför japanerna ändå valt att ha ett spetsigt slut på pinnen beror på att de äter betydligt mer fisk och skaldjur än de andra nationerna. Den smala änden underlättar när man ska separera köttet från fiskbenen så att köttet lossnar.

Ätpinnarna är dessutom föremål för vidskepelse. Skulle du till exempel få två olika långa pinnar på en restaurang så kommer du missa ditt nästa tåg eller flyg. Om du tappar en pinne under måltiden kommer du inom kort att drabbas av någon form av olycka. Se därför till att öva på tekniken innan du beger dig ut för att använda ätpinnar på en restaurang.

Hur äter man med pinnar och vad ska du undvika?

För att äta med ätpinnar korrekt är det viktigt att följa några grundläggande steg:

  1. Den undre pinnen: Placera den undre ätpinnen i tumvecket och se till att den hålls stadig. Den ska fungera som basen och förbli relativt orörlig.
  2. Den övre pinnen: Placera den övre ätpinnen mellan tummen och pekfingret. Använd pekfingrets topp som stöd för att kontrollera den övre ätpinnen.
  3. Ät genom rotation: För att plocka upp maten och äta, använd ätpinnarna genom att göra bestämda uppåt- och nedåtgående rörelser. Genom att rotera ätpinnarna på ett kontrollerat sätt kan du greppa maten och föra den till din mun.

Kom ihåg att ätpinnar är en del av många kulturers matkultur, så det är viktigt att respektera och förstå deras användning. Öva regelbundet och var inte rädd för att göra misstag – det är en del av lärandeprocessen!

äta med ätpinnar steg för steg

13 tabun när du äter med pinnar i Japan:

Sashi bashi – att sticka igenom eller hugga matebitarna med dina pinnar.
Tate bashi –
att sticka ner dina pinnar ståendes rakt upp i riset. Så gör man nämligen med rökelsepinnar under begravningar.
Hashi watashi –
att ge mat till någon annan med dina pinnar. Detta är också kopplat till begravningsritualer då benfragment från den avlidne överförs till urnan med hjälp av ett par ätpinnar.
Kuwae bashi –
att hålla pinnarna i din mun om du till exempel har händerna fulla.
Neburi bashi –
att slicka på sina ätpinnar.
Nigiri bashi –
att ta tag i pinnarna med knuten näve som att man håller i ett vapen.
Tataki bashi –
att slå eller trumma med pinnarna mot sin tallrik eller bordet.
Sashi bashi –
att peka på någon eller något med dina pinnar, eller att vifta och gestikulera med dem medan du pratar.
Yose bashi –
att dra en tallrik till dig med hjälp av pinnarna.
Saguri bashi –
att rota runt i sin maträtt med pinnarna för att hitta en speciell matbit.
Mayoi bashi –
att hålla/sväva pinnarna över flera olika maträtter medan du bestämmer vad du vill ta.
Sakasa bashi –
att ta mat från gemensamma rätter med andra änden av dina pinnar. Detta anses oförskämt och ohygieniskt eftersom denna sida hålls med dina händer. Använd gemensamma pinnar för att ta mat från delade rätter.
Chigiri bashi –
att dela mat i mindre bitar som om du handskas med kniv och gaffel

Inspiration

Allt om tempura

Sushi Yama <3 Mumin

Takeaway eller ät på plats

Sushisugen?
Beställ smidigt!

Fantastisk sushi är inte långt borta. Snabbt och enkelt – beställ direkt på vår webb.

Sushi Yama och hållbarhet

Hållbarhet och samarbeten