Text: Rebecca Albertsson

Ingen sushi utan ingefära

Läs vidare

Ingen sushi utan ingefära

Ingefära är nog för de flesta svenskar förknippat med juletider; vi bakar pepparkakor och vi gör glögg. I det japanska köket ser användandet väldigt annorlunda ut och ingefäran har där en självklar roll året om. Inte minst när det gäller sushi.

Men vad är egentligen historien bakom denna aromatiska ört, och hur kommer det sig att den är så pass central i det japanska köket?

Ingen sushi utan ingefära

Zingiber officinale
En örtartad perenn som årligen får stjälkar med smala gröna blad och gula blommor. Stjälk­arna växer sig ca en meter höga.
Foto: Banprik

I tusentals år har ingefära använts flitigt inom både medicin och matlagning. Örten tros härstamma från sydöstra Asien och det var först runt 100 år e.Kr. som den introducerades i Europa. Idag växer örten inte längre vilt men odlas i ett flertal länder runtom i världen, som till exempel Japan. Ingefära tillhör familjen Zingi- beraceae, vilket även kardemumma och gurkmeja gör. En gemensam egenskap i denna familj är att arterna innehåller eteriska oljor, vilket troligtvis bidrar till ingefärans aromatiska smak och fysiologiska inverkan.

Ingen sushi utan ingefära

Gari
Används för att neutralisera gommen mellan olika bitar Sushi. Alternativt om man äter det före eller efter måltiden.
Foto: iStockPhoto

Ingen sushi utan ingefära

Mer än bara en smaksättare
Från antikens Indien och Kina till Grekland och Rom har roten (Rhizome) på ingefäran genom tiderna blivit uppmärk­sammad för sina medicinska egenskaper.
Foto: Alasdair James

Under 2014, med en global produktion av 2,2 miljoner ton rå ingefära, stod Indien för 30%. Följt av Kina (19%), Nepal (13%), Indonesien (12%) och Thailand (7%).

Källa: FN:s livsmedels- och jordbruks- organisation, avdelningen för statistik.

Ingen sushi utan ingefära

Foto: Elwynn

Ingefära blir runt 1,5 m hög, med gröna skott och långa, smala blad. Så småningom får växten även små gula och purpurfärgade blommor. Den del av ingefäran som används är den knotiga jordstammen, som imponerande nog kan bli upp till 50 cm lång. Traditionellt har örten använts för att lindra magbesvär samt underlätta matsmältningen (något som även modern forskning bekräftar). Med detta i åtanke är det kanske inte så förvånande att ingefäran även hittade sin väg in i det japanska köket.

Det japanska köket strävar efter perfektion och att lyfta fram råvarans unika smak. Alla ingredienser eller tillbehör har därför till uppgift att förstärka den naturliga smaken. När det kommer till sushi blir dessa faktorer extra tydliga, och kanske rentav det som karaktäriserar maträtten. Det är vackert, enkelt och förutsätter bra och väl omhändertagna råvaror. Inlagd ingefära, eller gari som det kallas på japanska, utgör tillsammans med sojasås och wasabi ett av de klassiska tillbehören till sushi. Dess sötma och styrka utgör en fin kontrast till sushins annars salta och mildare smak.

I enlighet med det japanska kökets filosofi fyller givetvis även den inlagda ingefäran en viktig funktion. Dess något starka och stickande smak neutraliserar nämligen smaklökarna mellan de olika sushibitarna. På så sätt förstärks upplevelsen av de övriga råvarornas naturliga smak. Ingefäran är alltså avgörande när det kommer till att bevara och hedra det japanska kökets filosofi:

tack vare ingefäran får varje sushibit möjlighet att spela huvudrollen.

Inspiration

Allt om tempura

Sushi Yama <3 Mumin

Takeaway eller ät på plats

Sushisugen?
Beställ smidigt!

Fantastisk sushi är inte långt borta. Snabbt och enkelt – beställ direkt på vår webb.

Sushi Yama och hållbarhet

Hållbarhet och samarbeten