Text: Hanna Adelstål

Hanami, ett tecken för nystart och att ingenting varar för evigt

Läs vidare

Hanami, ett tecken för nystart och att ingenting varar för evigt

Hanami ett tecken för nystart och att ingenting varar för evigt

Hanami betyder ordagrant att se på blommor och är en av Japans äldsta och mest älskade traditioner. Det firas under den korta tid under våren då körsbärsträden blommar i Japan och är ett tillfälle för vänner och familj att samlas och fira in våren.

Hanami ett tecken för nystart och att ingenting varar för evigt

”Under the Cherry Blossoms”, en Ukiyo-e målning från The Tale of Genji, kapitel 20, Hana no En, av konstnären Kunisada (1852).

Hanami har en flera hundra år gammal historia som sträcker sig tillbaka ända till 800-talet i Japan. I början var det en ceremoni när man förutsåg årets skörd och tillkännagav att risplanteringssäsongen var igång. Det var en tradition som främst firades av hovet i Kyoto och en mindre skara utav Japans främsta elit. De samlades under de blommande träden i sällskap av mat, dryck och poesiläsning. Med tiden så spred sig ritualen vidare till samurajerna, och så småningom även till det övriga folket.

Från allra första början var det plommonblomningen (ume) som uppmärksammades, men idag är det körsbärsblomningen (sakura) som är det som Hanami förknippas allra starkast med. Umemi, som plommonblomningen även kallas, lockar idag främst den äldre generationen eftersom Hanami oftast är en mer livad tillställning med musik och fest.

Sedan urminnes tider har det skrivits dikter om Hanami, men framförallt om det som blommorna anses symbolisera: det vackra, men korta och förgängliga livet. Att fira Hanami, eller att se på blommor, är därför en stund att reflektera över den mänskliga sårbarheten och för att påminnas om att göra det mesta utav den tid vi har på jorden. Det är ett ögonblick av uppskattning över skönheten i att ingenting varar för evigt men är också en symbol för den nystart som våren för med sig.

Själva blomningstiden varar inte längre än i någon vecka eller två, men förberedelserna inför Hanami börjar långt innan.

Hanami ett tecken för nystart och att ingenting varar för evigt

Foto: Jheng Yao

Hanami – en magisk tid på vårkanten som är väl värd att ta sig tid att njuta av.

På körsbärsblomningsprognoser kan man följa när träden väntas gå i blom. På den sydligaste ön Okinawa brukar de första blommorna komma redan i början av februari, medan det dröjer framemot maj innan det blommar på den nordligaste ön Hokkaido. I Tokyo, Kyoto och Osaka brukar träden blomma i slutet på mars eller början av april. Trots den korta blomningstiden så är det nästan som mest magiskt mot slutet när bladen lossnar och flyger som snö i vinden.

I Japan firas Hanami genom att samla vänner och familj i parker när de tusentals träden blommar, till exempel Ueno Park i Tokyo. Man har picknick, umgås, njuter av blommorna och alla festligheter som sker runt omkring. Det är också vanligt att Hanami firas under kvällstid. Då kallas det istället Yozakura (sakura på natten) och det tänds papperslanternor som hängs upp i träden.

Även om firandet inte är lika stort på andra platser så som det är i Japan, så sker även mindre Hanamifiranden runtom i världen. I Kungsträdgården i Stockholm brukar Japanska Föreningen ordna med firande inför Körsbärsblommans dag och i Botaniska trädgården i Göteborg firas Hanami mer traditionsenligt med picknick och aktiviteter.

Oavsett om man väljer att samla vänner och familj för en picknick eller om man bara vill strosa under kronorna av de blommande körsbärsträden, så är Hanami en magisk period på vårkanten som är väl värd att ta sig tid att njuta av. Fira att våren äntligen har kommit och ta tillvara på stunden som är just här och nu när körsbärsträden blommar.

Hanami ett tecken för nystart och att ingenting varar för evigt

Hanami

Har en flera hundra år gammal historia som sträcker sig ända tillbaka till 800-talet i Japan.

Hanami betyder ordagrant att se på blommor och är en av japans äldsta och mest älskade traditioner. Den firas under den korta tid under våren då körsbärsträden blommar i Japan och är ett tillfälle för vänner och familj att samlas och fira in våren.

Foto: 501Room

Takeaway eller ät på plats

Sushisugen?
Beställ smidigt!

Fantastisk sushi är inte långt borta. Snabbt och enkelt – beställ direkt på vår webb.

Sushi Yama och hållbarhet

Hållbarhet och samarbeten