Text: Dag Klingstedt | Foto: Tsaiga/Unsplash

Grönt te hälsodrycken framför andra

Läs vidare

Grönt te hälsodrycken framför andra

Trots långa arbetsdagar, ingen eller kort semester och relativt hög förbrukning av både alkohol och tobak så lever japanerna längst i världen. Vad kan det bero på? En del av hemligheten bakom detta kan vara det gröna te som alla i landet dricker kopiösa mängder av.

I Japan lever man längre än i andra länder. Enligt Världshälsoorganisationen blir en japansk dam 87 år gammal i snitt medan en man blir 80, vilket ger en medellivslängd av 84 år.

Vari ligger deras hemlighet? Ja, det verkar som att en aktiv livsstil och en klassisk japansk kosthållning är de mest uppenbara förklaringarna. Grönsaker, fisk och skaldjur är fortfarande huvuddelen av kosten för de flesta äldre japaner. En annan viktig ingrediens är det gröna te som alltjämt är en av landets mest populära drycker, både som måltidsdryck och som “fika”.

Det gröna teet börjar nu spridas ut över världen – igen, får man säga, då te från början bara fanns i sin ursprungliga form, utan den oxidering som ger oss det mörka te som vi är vana vid i västerlandet. Te kommer ursprungligen från östra Asien och det har druckits där i åtminstone tre tusen år. Redan från början användes det ofta i medicinska syften, då man tidigt upptäckte att folk tyckte sig må bra av det.

De största mängderna grönt te konsumeras fortfarande i Kina, i Korea och framför allt i Japan, där det gröna teet upphöjts till både sällskapsdryck, universalmedicin och konstform – det är bara i Japan som man har formaliserat den ritual som kallas teceremoni.

Te som medicin
Det som tidigare varit nedärvda naturmedicinska kunskaper börjar nu allt mer prövas enligt modern vetenskaplig praxis, och allt fler studier visar förvånansvärt positiva effekter av att dricka grönt te.

Även om studieresultaten i många fall ännu inte är helt vetenskapligt vederlagda, så finns det gott om indicier som visar att många av våra vanliga krämpor kan undvikas eller lindras med grönt te. Om man sätter upp en lista över de problem som grönt te verkar kunna hjälpa till med att minska eller eliminera, så ser den ut så här:

Vissa typer av cancer Reumatism
Höga kolesterolnivåer Högt blodtryck
Hjärt- och kärlsjukdomar Blodproppar
Infektioner
Nedsatt immunfunktion
Benskörhet
Hudskador orsakade av UV-strålning Övervikt
Karies
Ledproblem
Depression
Parkinsons och Alzheimers Inflammationer överlag

Utöver att hjälpa till med ovanstående problem, så verkar grönt te ge en bättre reglering av blodsockret och även ge bättre balans i mage och tarmsystem.

Orsaken till dessa välgörande effekter är en mängd ämnen i teet, både vitaminer, mineraler och antioxidanter. De viktigaste är olika flavonoider och där allra främst katekiner. Det kanske viktigaste katekinet kallas Epigallokatekingallat – EGCG, vilket har kraftiga antioxiderande egenskaper. Flavonoider hittar vi också i rött vin i form av resveratrol, men forskning har visat att EGCG är en dubbelt så effektiv antioxidant.

Orsaken till att andra tesorter inte har hälsogivande effekter av samma dignitet, har att göra med hur de tillverkas. Vid framställning av grönt te förekommer ingen oxidering, vilket gör att EGCG och andra viktiga ämnen inte förstörs.

Med detta inte sagt att mörka teer inte är nyttiga, det är bara att det gröna teet är unikt i att det fått behålla alla de unika egenskaper som tebladet har från början.

Teets kvalitet beror på många faktorer: jordmån, höjd över havet, tebladens storlek (de yngre och mindre bladen ger högre kvalitet), plockningstillfälle, efterbehandlingens noggrannhet, förvaring och till sist vattnets kvalitet och temperatur. Ju yngre och finare te, desto lägre vattentemperatur.

Grönt te hälsodrycken framför andra

Grönt te i Japan

Japanskt grönt te har samlingsnamnet ryokucha, ordagrant grönt te. Under denna rubrik finns en mängd olika typer av grönt te med olika plocknings- säsong och olika malningsgrader hos tebladen. Några av de vanligaste varianterna är matcha, sencha, gyokuro, hojicha, bancha, kabusecha, karigane och genmaicha. När man inte behöver specificera sorter, brukar man kalla allt grönt te för o-cha.

Den japanska marknaden för grönt te är mycket stor. I pengar räknat motsvarande ungefär 30 miljarder kronor årligen. Av detta utgörs ungefär 2/3 av drickfärdiga drycker på PET-flaska eller burk.

Foto: Rawpixel

För bra för att vara sant?
Allt detta låter ju nästan för bra för att vara sant. Finns det inga problem med grönt te? Ja, vissa studier visar att extremt hög konsumtion kan vara problematiskt för levern, men för normala doser så är nog det enda på minuskontot eventuellt koffeinet. Det piggar upp men kan samtidigt göra dig nervös och ge dig sömnsvårigheter då det aktiverar stresshormonet kortisol. Dock, om man går över från kaffe till grönt te så lär sådana problem förminskas, då grönt te bara innehåller ungefär 30% av koffeinet i vanligt bryggkaffe. Se upp för konstgjort smaksatta och ofta sötade gröna tedrycker, då dessa ofta använder sig av de allra billigaste och minst effektiva tesorterna.

Äkta grönt te utan smaktillsatser är vid första klunken kanske en smula extremt i smaken; många tycker att det smakar lite beskt och att det har en smak av gräs. Det finns dock hundratals sorter att välja mellan – det vill säga i Japan, än så länge – och det är inte svårt att hitta en sort man snabbt lär sig tycka om.

Takeaway eller ät på plats

Sushisugen?
Beställ smidigt!

Fantastisk sushi är inte långt borta. Snabbt och enkelt – beställ direkt på vår webb.

Sushi Yama och hållbarhet

Hållbarhet och samarbeten