Ända sedan denna upptäckt under 70-talet har omega-3 varit föremål för intensiv och kontinuerlig forskning. Som tidigare nämnt kan underligt nog inte vår kropp producera omega-3 själv, trots att det är en otroligt viktig byggsten för att utveckla cellmembranets struktur. En annan detalj för att förstå vikten av omega-3 är att cirka en tiondel av vår hjärna utgörs av omega-3. Det ligger alltså något i det gamla uttrycket att man blir klok av att äta fisk.
Man har även intresserat sig för huruvida omega-3 kan ha en positiv effekt i behandling av depression, samt under den tidiga utvecklingen hos barn och för deras inlärnings- och koncentrationsförmåga. En studie har visat på en antidepressiv effekt efter intag av omega-3, samt att det har en stor positiv inverkan på när ett foster ska bygga upp det centrala nervsystemet i kroppen. Omega-3 kan hjälpa till att bibehålla hudens elasticitet och fuktighet, vilket kan minska risken för hudproblem som torrhet och eksem. Omega-3, särskilt DHA, är en viktig komponent i ögats näthinna. Det kan hjälpa till att bevara ögonhälsan och minska risken för åldersrelaterade ögonproblem som grön starr och åldersrelaterad makuladegeneration.
De viktigaste livsmedelskällorna till omega-3:
– Fet fisk som lax, hälleflundra, makrill, sill och sardiner
– Musslor
– Rapsolja
– Valnötter
– Linfrön, chiafrön, hampafrön
– Avokado
– Vissa alger, såsom goma wakamen – sjögrässalladen som serveras på Sushi Yama eller noribladen som används till sushin.
Indikationer på att du lider av brist på omega-3
– Torr hud
– Skrovlig hud
– Sår i hårbotten
– Dåliga och svaga naglar