I det japanska köket spelar sojasåsen en oersättlig roll. Vad som gör såsen helt unik är att den dessutom innehåller den femte grundsmaken: umami. Trots att denna smak funnits med i alla världens kök i århundraden, upptäcktes den först i början av 1900-talet. Tidigare har umami varit starkt förknippat med asiatisk mat, men man vet idag att det inte är riktigt hela sanningen. Den harmoniska och fylliga smaken hos umami finns till exempel i råvaror som parmesanost, tomater och svamp. Med detta sagt får man nog ändå säga att umami har en speciell roll i det asiatiska köket, då dess fokus på enkla och goda råvaror på ett särskilt sätt lyfts fram av just umami.
Som sagt, sojasåsen är på många sätt unikt. Kombinationen av sött, salt, surt, beskt och umami, skapar en komplex smakupplevelse med över 300 smakkomponenter. Det rika arv som följer framställningen, tillsammans med dess unika egenskaper, gör sojasås till den ultimata smakhöjaren.