Med sina dryga 3 700 meter över havet är Mount Fuji Japans högsta berg (som en jämförelse mäter Sveriges Kebnekaise drygt 2000 meter högt). Berget är beläget 10 mil sydväst om Tokyo och är i själva verket en vulkan som hade sitt senaste utbrott 1707, men som fortfarande räknas som aktiv. Geologer tror att det berg vi ser idag skapats utifrån tre separata vulkaner, som smält samman till en enda stor vulkan. Fenomenet är känt som en stratovulkan. Den exceptionellt symmetriska formen beror på tusentals år av regelbundna små utbrott och lava som sakta rört sig ner längs bergets sidor och på så sätt fyllt i alla ojämnheter.
En helig plats
Mount Fuji, eller Fujisan på japanska, har under århundraden ansetts vara en helig plats. En plats där himmel möter jord, och då inte bara i form av en bergstopp som sträcker sig upp bland molnen. Nej, utan även på ett metaforiskt och andligt plan, där många menar att det är en plats för gudomliga uppenbarelser och möten. Att bestiga berget har länge varit en viktig religiös handling, vilket har lockat pilgrimer från alla världens hörn, i jakten på sanningen. Berget är omgivet av tempel och helgedomar och mer än 2 000 religiösa grupper finns representerade, bland annat buddhism, shinto och den bergsdyrkande gruppen Fuji-ko.
Men Mount Fuji är inte bara ett populärt resmål för pilgrimer, utan också för allehanda turister. Även om berget en klar dag kan beundras hela vägen från Tokyo, är det många turister som väljer att besöka platsen och ta sig hela vägen upp till toppen. Varje år besöks platsen av mer än 200 000 personer. Sedan 2013 finns Mount Fuji dessutom med på UNESCOs världsarvslista, vilket såklart gjort intresset för berget om möjligt ännu större och det är nu ett givet resmål på mångas bucket list.