I Japan lever tusenåriga traditioner och hypermodern hi-tech sida vid sida. En god representant för det nya är Kyoto Station, en futuristisk skapelse av stål, glas och betong. Här finns shopping-arkader, hotell, restauranger och biografer – och till och med en flygterminal fram till år 2002. En shoppingdag i Kyoto kan starta tidig morgon på Nishikis marknadsgata som servar stadens alla kök. Sedan kan man botanisera bland klädbutiker och varuhus, där navet är korsningen mellan gatorna Shijo och Kawaramachi. Längre norrut ligger Kyoto Handicraft Center med sju våningar fyllda med japanskt konsthantverk.
Annan äkta japansk kultur är mangaserier. Kyotos internationella mangamuseum har 200 000 titlar – och bad i 42-gradigt vatten. Bor man på ett ryokan, som är ett traditionellt japanskt värdshus, finns heta bad både inne och ute i en vacker trädgård. Eller besök ikoniska badhuset Funuoka Onsen i norra delen av stan.
Den som inte lider av klaustrofobi kan testa att bo på ett kapselhotell, där rummen inte är större än att en bädd precis får plats. Annat annorlunda boende är Home Stay hos en familj, vilket ger en unik inblick i japanskt vardagsliv. Billigast bor man dock på vandrarhem. En bädd i sovsal kostar runt 150 kronor. Då ingår ofta gemensamt kök och gratis tillgång till Internet.
Det finns skräckhistorier om anspråkslösa restauranger där notan kan bli astromisk. Ett säkert lågbudgetkort är då en izakaya som känns igen på lanternorna i rispapper utanför. Det är japanska motsvarigheten till en röjig engelsk pub, fast med godare mat. Här beställer man in fat med smårätter som kycklingspett, potatiskakor, gröna bönor och dumplings. Skölj ner med en tillbringare öl och kanske ett glas saké. Prisvärt är också restauranger med nudlar eller sushi du plockar från löpande band. God billig mat att ta med hittar man i varuhusens välförsedda matavdelningar för att inte tala om service-butikerna ”konbini” som finns i nästan varje gathörn. På stationerna säljs färdiga matlådor, ”bento box”, med en komplett måltid för tågresan.