Text: Daniela von Langenberg

Dumplings
- Var kommer de ifrån?

Läs vidare

Dumplings - Var kommer de ifrån?

Dumplings, klimpar, gyoza – kärt barn har många namn. De små degknytena, ofta fyllda med malet kött, finns i otaliga versioner inom de flesta matkulturer världen över. Men vad är historien bakom det faktum att vi alla har vår egen variant av maträtten?

Det finns många teorier om var dumplings härstammar från. Troligtvis ligger det sanning i dem alla, eftersom olika versioner av maträtten verkar ha uppstått ungefär samtidigt på flera ställen världen över. Den generella uppfattningen tycks vara att dumplings har sitt ursprung i Asien – och just den benämningen och tolkningen av rätten har helt klart kommit att anammas av den asiatiska matkulturen. Men faktum är att det finns gott om varianter av slående lika degknyten i bland annat västerländska kulturer också.

Polska pierogi är ett exempel, med sin mest traditionella fyllning bestående av malet kokt kött eller surkål med svamp. De kommer även i sötare varianter fyllda med säsongsbetonade frukter som blåbär och jordgubbar, samt moderna ”gourmét-pierogi” med till exempel skaldjur och spenat.

img-text-104

Den italienska raviolin är också en snarlik deltagare inom familjen dumplings. Köttfärsfyllda pastaknyten i tomatsås är nog det första många kommer att tänka på, men de kan även hittas fyllda med vegetariska ingredienser som bland annat ricotta och spenat.

var kommer dumplings ifrån

Afrikanska fufu, en dumpling ofta baserad på sötpotatis och serverad med en gryta är en tredje variant. Enligt traditionen äts fufu genom att man med hjälp av handen formar en fördjupning i degklimpen och sedan använder den som sked för att skopa upp grytan.

img-text-106

Även den svenska matkulturen har sin egen dumpling, nämligen kroppkakor. Precis som tidigare nämnda varianter så har kroppkakor en fyllning av kött, i detta fall brynt fläsk med lök. De serveras med rårörda lingon och smält smör och har länge varit en del av svensk husmanskost.

Men varför uppstod olika versioner av så kalllade dumplings på så många både geografiskt och kulturellt skilda platser? En teori är att dessa degknyten var ett sätt för den fattiga delen av befolkningen att dryga ut sina begränsade resurser av kött så att den räckte till för hela familjen. Genom att blanda köttet med andra matiga ingredienser så fick man en måltid som både var aptitlig och dessutom räckte till alla runt matbordet.

Det sägs att det äldsta receptet på dumplings går att hitta i kokboken Apicus från romartiden. Instruktionerna inkluderar grillad fasan som ska finhackas och blandas med fett, salt och peppar. Sedan ska köttet möras och kokas som knyten i kryddat vatten. Det låter ju onekligen som en klassisk typ av dumpling, även om kanske inte just fasan är en ingrediens vi inkluderar idag.

Själva ordet dumpling tycks härstamma från en text från 1600-talets Norfolk i Storbritannien och betyder rakt av ”liten degmassa tilllagad via kokning eller ångning”. I samma text diskuteras det även att ordet eventuellt kan ha sitt ursprung i Tyskland. ”Dampf” är det tyska ordet för ånga och man kan lätt förstå övergången och kopplingen till uttrycket dumpling.

Enligt en kinesisk legend uppkom dumplings under Handynastin (206 f.Kr. – 220 e.Kr.) av en man vid namn Zhang Zhongjian. Zhang återvände till sin barndomsby en vinter efter att ha varit på resande fot under en längre tid. Till sin förskräckelse fann han att många av invånarna i byn plågades av frostskador, främst runt öronen. Sympatisk som han var, ville Zhang försöka lindra och förebygga problemet genom att tillaga fårkött, chili och helande örter som han sedan lindade in i överblivna degrester. Han formade sina dumplings till att likna små öron, kokade dem och delade sedan med sig av dem till sina drabbade grannar. Vem vet om de faktiskt botade frostskador, men hur som helst så blev byborna så förtjusta i Zhangs skapelse att de fortsatte att tillaga dem långt därefter.

En sak är i alla fall säker – dumplings tillhör nästan alla matkulturer i någon form och inte endast den asiatiska. De allra tidigaste versionerna smakade säkert annorlunda än de vi kan avnjuta idag, men dess enkelhet består och kommer troligtvis aldrig gå ur tiden.

dumplings
japansk lampa

Kinesisk nyårstradition

I hela norra Kina är dumplings en viktig deltagare under nyårsfirandet. Ordet för dumplings på kinesiska är ”jiaozi” och uttalas snarlikt ordet för att ”byta ut” något. Innebörden blir alltså att det gamla året ska bytas ut mot det nya och därför äter man dumplings vid tolvslaget. En del uppehåller även en tradition som innebär att man lägger ett mynt i en av dumplingarna, och den som får lyckomyntet kan se fram emot extra mycket tur under det kommande året.

Påminner om mandeln i gröten, eller hur?

På Sushi Yama kan du avnjuta en mängd olika dumplings och välja om du vill ha 8 eller 12 stycken.

Takeaway eller ät på plats

Sushisugen?
Beställ smidigt!

Fantastisk sushi är inte långt borta. Snabbt och enkelt – beställ direkt på vår webb.

Sushi Yama och hållbarhet

Hållbarhet och samarbeten