I tusentals år har fiske utgjort ett av de vanligaste och viktigaste sätten för människor att skaffa mat. Inte minst i Sverige med vår imponerande 2 400 km långa kuststräcka. Det var under 1400-talet som fiske började utvecklas till en industri, med stora seglarfartyg som fiskade allt längre från land. Under 1600-talet sattes de första fisktrålarna i bruk, men det var först under 1800-talet som industrin expanderade ordentligt. Industrialiseringen gjorde det möjligt för större och kraftfullare fartyg, som kunde fiska både mer och effektivare.
Sedan dess har fiskindustrin fortsatt expandera, och fartygen har rört sig längre och längre från land. Under mitten av 1900-talet började läget bli riktigt allvarligt och organisationer slog larm om hav i kris. Det var en följd av att vi under flera hundra år fiskat i högre takt och större mängder än vad beståndet förökat sig naturligt, även känt som överfiskning. Fiskbestånden hade helt enkelt tagit slut eller blivit kraftigt hotade.
100 miljoner ton
Överfiskning utgör idag det största hotet mot den biologiska mångfalden i världens hav. Jämfört med år 1950 har fångsten ökat från 18 miljoner ton till 100 miljoner ton. Enligt WWF är nästan 90 procent av världens fiskbestånd antingen fullt utnyttjade eller överfiskade. Tillsammans med stora mängder föroreningar, har de senaste 70 åren varit tuffa för haven. Havens liv är på många sätt hotat, eftersom minskade fiskbestånd också leder till rubbade ekosystem.