Varifrån kommer ryktet att gravida inte bör äta rå lax?
Tidigare rekommenderade man en begränsad konsumtion av fet fisk på grund av miljögifter, men nivåerna i odlad fisk är nu så låga att de inte påverkar oss. Nästan all lax som säljs i Sverige odlas i Norge. Enligt Livsmedelsverkets riktlinjer kan gravida tryggt äta rå odlad lax i sushi – se bara till att den är nygjord eller nyförpackad.
Hur ofta bör gravida äta lax?
Lax är en fet fisksort som bland annat innehåller det nyttiga omega-3-fettet. För att säkra omega-3-behovet för både mamma och foster är det bra att äta fet fisk minst två gånger i veckan. Det är viktigt att det blir enkelt och gott att äta mer fisk – inte minst för unga tjejer/kvinnor. Att sushi med odlad lax nu är ”tillåtet” för gravida är toppen!
Vilka hälsoeffekter kan lax ge mamman och fostret?
Att äta allsidigt och varierat är viktigt för att vi ska få i oss allt vi behöver. Lax innehåller höga halter protein, omega-3, D-vitamin, jod och selen. Omega-3 och D-vitamin är viktigt för hela kroppen, för att bygga upp och reparera celler samt för att fostret ska växa och utvecklas normalt. Mineralerna behövs för att bygga upp skelett och tänder, jod behövs när kroppen tillverkar hormoner och selen är viktigt för vårt försvar mot vissa sjukdomar. Jag vill understryka att riktig mat är en bättre och säkrare näringskälla än till exempel kosttillskott.
Hur är det med övriga fisksorter?
Bör gravida undvika någon av dem?
Gravida bör se upp med insjöfisk och fisk från Östersjön så som abborre, gädda, gös, röding och sik. De bör även undvika färsk eller fryst tonfisk, samt vildfångad lax och öring från Östersjön, Vättern och Vänern. Rådet om vildfångad fisk gäller främst för den som äter egenfångad fisk, eftersom den är ovanlig i vanliga mataffärer. På Livsmedelsverkets hemsida finns en lista med vilken sorts fisk man bör välja, och hur ofta.