Nu serveras Mammasushi äntligen med rå lax

Text: Norges Sjömatråd | Foto: Joey Thompson & Norges Sjömatråd

Kan gravida äta sushi? Experternas råd

Läs vidare

Så njuter du av sushi utan oro under graviditeten

Livsmedelsverkets riktlinjer är tydliga: fet fisk som lax är bra källor till DHA, som är viktigt under graviditeten. Färsk odlad lax behöver inte frysas in innan gravida äter den. Ändå tror så många som sex av tio svenskar felaktigt att gravida bör undvika rå lax, exempelvis i sushi. Gravida kan tryggt njuta av sushi med färsk, odlad lax från Norge.

Matfrågan är en av de stora frågorna under en graviditet. Som blivande mamma känns det ibland som man drunknar i råd och rekommendationer om allt från rött kött till olika typer av grönsaker. Dessutom frodas myter och halvsanningar om råvaror och kost. En av de mest spridda missuppfattningarna är den att gravida inte kan äta sushi med rå lax.

En undersökning genomförd av Kantar SIFO i juni 2017, på uppdrag av Norges sjömatråd, visade att sex av tio svenskar (57 procent) anser att gravida bör undvika färsk rå lax helt och hållet. Som en följd av detta serverar många sushirestauranger ”mammasushi” där den råa laxen har ersatts med andra råvaror som t.ex. avokado eller räka. Trots Livsmedelsverket riktlinjer, som klargör att gravida utan oro kan äta rå odlad lax så länge den är färsk.

Norges sjömatråd är organisationen som arbetar med att öka kunskapen om norsk fisk och skaldjur.

Nu serveras Mammasushi äntligen med rå lax

– Vi vill att alla ska kunna njuta av färsk, rå lax. Gravida kan tryggt äta våra sushirätter med lax eftersom vi alltid använder norsk odlad lax, vilket garanterar både högsta kvalitet och bästa smakupplevelse, säger Danny Barsoum, Brand Chief Officer på Sushi Yama.”

 

Laxfakta från fiskexperten

På vilket sätt är norsk odlad lax trygg och säker mat?
Laxen som odlas i Norges klara och kalla vatten är säker och nyttig att äta. Norska vatten har mycket låga halter av miljöföroreningar, och dessutom övervakas och kontrolleras den norska laxen kontinuerligt. Varje år inspekteras 12 000 exportfärdiga norska laxar slumpmässigt. Testerna har aldrig uppvisat halter av miljögifter eller medicinrester över EU:s gränsvärden. Även svenska Livsmedelsverket gör tester och kan konstatera att halterna är låga och inte farliga för människor.

Nu serveras Mammasushi äntligen med rå lax

Hur odlas norsk lax?
Laxen lever i stora inhägnader, så kallade odlingskassar, längs den norska kusten. Den växer upp långsamt, och precis som vild lax är den i ständig rörelse tack vare de starka strömmarna. För att säkerställa kvaliteten och en hög miljöstandard är den norska fiskodlingen noggrant reglerad och kontrollerad enligt både norska och internationella system. Norsk odlad lax är säker mat.

Line Kjelstrup
Norges sjömatråd

Nu serveras Mammasushi äntligen med rå lax

Mer information kring norsk odlad lax hittar du på norskfisk.se

Line Kjelstrup, Sverigechef på Norges sjömatråd, har stenkoll på den norskodlade laxen och det hårda kvalitetsarbete som ligger bakom:
– Vi övervakar och kontrollerar laxen kontinuerligt, vilket garanterar både kvalitet och mattrygghet. 99 % av all odlad lax som säljs i Sverige är norsk, men våga ändå fråga om fiskens ursprung och färskhet när du köper sushi.

Faktum är att lax är en särskilt bra fisk att äta som gravid. Livsmedelsverket rekommenderar fisk 2–3 gånger i veckan för den som väntar barn, och då både mager och fet fisk. Fet fisk, som lax, är dock särskilt viktig att äta en gång i veckan, eftersom den utöver betydande vitaminer och näringsämnen även innehåller nyttiga fetter. Bland annat omega-3 som bygger upp och reparerar celler och därmed ser till att fostret växer och utvecklas normalt.

Kajsa Asp, en av landets ledande dietister, är väl medveten om de missförstånd som finns kring just laxen.

– Det finns stor osäkerhet kring att äta lax som gravid. Därför tycker jag att det är positivt att frågan lyfts och eventuella missförstånd kring sushi och kost generellt kan redas ut. Livsmedelsverkets rekommendationer är tydliga och mitt budskap till blivande mammor är att fet fisk är en bra källa till protein och antioxidanter, vilket gynnar både mamma och foster.

Nu serveras Mammasushi äntligen med rå lax

Folkopinjonen
För- och eftermätningar har visat att vårt initiativ kring färsk odlad lax har bidragit till en attitydförändring och kunskapshöjning bland svenska folket. Under perioden september–december 2017 sjönk andelen svenskar som anser att rå lax är farligt för gravida dramatiskt, från 13 till 3,6 procent, efter att vi på Sushi Yama började lyfta ämnet.

Foto: Richard Ström

AR508475
Nu serveras Mammasushi äntligen med rå lax

Dietisten Kajsa Asp svarar på frågor om lax och graviditet

Varifrån kommer ryktet att gravida inte bör äta rå lax?
Tidigare rekommenderade man en begränsad konsumtion av fet fisk på grund av miljögifter, men nivåerna i odlad fisk är nu så låga att de inte påverkar oss. Nästan all lax som säljs i Sverige odlas i Norge. Enligt Livsmedelsverkets riktlinjer kan gravida tryggt äta rå odlad lax i sushi – se bara till att den är nygjord eller nyförpackad.

Hur ofta bör gravida äta lax?
Lax är en fet fisksort som bland annat innehåller det nyttiga omega-3-fettet. För att säkra omega-3-behovet för både mamma och foster är det bra att äta fet fisk minst två gånger i veckan. Det är viktigt att det blir enkelt och gott att äta mer fisk – inte minst för unga tjejer/kvinnor. Att sushi med odlad lax nu är ”tillåtet” för gravida är toppen!

Vilka hälsoeffekter kan lax ge mamman och fostret?
Att äta allsidigt och varierat är viktigt för att vi ska få i oss allt vi behöver. Lax innehåller höga halter protein, omega-3, D-vitamin, jod och selen. Omega-3 och D-vitamin är viktigt för hela kroppen, för att bygga upp och reparera celler samt för att fostret ska växa och utvecklas normalt. Mineralerna behövs för att bygga upp skelett och tänder, jod behövs när kroppen tillverkar hormoner och selen är viktigt för vårt försvar mot vissa sjukdomar. Jag vill understryka att riktig mat är en bättre och säkrare näringskälla än till exempel kosttillskott.

Hur är det med övriga fisksorter?
Bör gravida undvika någon av dem?
Gravida bör se upp med insjöfisk och fisk från Östersjön så som abborre, gädda, gös, röding och sik. De bör även undvika färsk eller fryst tonfisk, samt vildfångad lax och öring från Östersjön, Vättern och Vänern. Rådet om vildfångad fisk gäller främst för den som äter egenfångad fisk, eftersom den är ovanlig i vanliga mataffärer. På Livsmedelsverkets hemsida finns en lista med vilken sorts fisk man bör välja, och hur ofta.

Nu serveras Mammasushi äntligen med rå lax

Finns det några risker med lax, och vad ska man i så fall tänka på?
99% av all odlad lax som säljs i Sverige är norsk, vilket innebär att den är säker och hälsosam att äta. Om laxen ska ätas rå är det viktigt att den är färsk, och att sushin är nygjord.

magnific-jqW0B90Y0dsgX8AYDCdH-Untitled_1.11.1 (1)

Takeaway eller ät på plats

Sushisugen?
Beställ smidigt!

Fantastisk sushi är inte långt borta. Snabbt och enkelt – beställ direkt på vår webb.

Sushi Yama och hållbarhet

Hållbarhet och samarbeten