Ingefära blir runt 1,5 m hög, med gröna skott och långa, smala blad. Så småningom får växten även små gula och purpurfärgade blommor. Den del av ingefäran som används är den knotiga jordstammen, som imponerande nog kan bli upp till 50 cm lång. Traditionellt har örten använts för att lindra magbesvär samt underlätta matsmältningen (något som även modern forskning bekräftar). Med detta i åtanke är det kanske inte så förvånande att ingefäran även hittade sin väg in i det japanska köket.
Det japanska köket strävar efter perfektion och att lyfta fram råvarans unika smak. Alla ingredienser eller tillbehör har därför till uppgift att förstärka den naturliga smaken. När det kommer till sushi blir dessa faktorer extra tydliga, och kanske rentav det som karaktäriserar maträtten. Det är vackert, enkelt och förutsätter bra och väl omhändertagna råvaror. Inlagd ingefära, eller gari som det kallas på japanska, utgör tillsammans med sojasås och wasabi ett av de klassiska tillbehören till sushi. Dess sötma och styrka utgör en fin kontrast till sushins annars salta och mildare smak.
I enlighet med det japanska kökets filosofi fyller givetvis även den inlagda ingefäran en viktig funktion. Dess något starka och stickande smak neutraliserar nämligen smaklökarna mellan de olika sushibitarna. På så sätt förstärks upplevelsen av de övriga råvarornas naturliga smak. Ingefäran är alltså avgörande när det kommer till att bevara och hedra det japanska kökets filosofi: