Olivia Schedin började jobba på Sushi Yama i september 2018, direkt efter att hon gått ut från gymnasiet där hon studerade Samhälle Beteende. Under vårt samtal framgår det tydligt att hon verkligen trivs med sitt yrke, och att det är därför det som från början var en kortsiktig plan efter studenten istället har blivit något hon fortfarande över två år senare jobbar med.
– Jag ville få lite arbetslivserfarenhet innan jag skulle gå vidare med min plan att studera vidare till psykolog. Men efter att ha jobbat ett tag så sköt jag upp min ansökan gång på gång, eftersom jag trivdes så bra och tyckte det var så otroligt roligt att jobba på Sushi Yama. Jag var heller inte helt säker på att jag ville studera just psykologi och det var också en anledning till att jag ville prova på något annat innan.
Hon förklarar vidare att det även var lite av en slump att hon hamnade just hos Sushi Yama, eftersom hon via en bekant blev rekommenderad till dennes dåvarande chef. Olivia fick sedan ansöka precis som vem som helst, genom att skriva ett CV och personligt brev. Efter uppföljande intervjuer gick anställningen därefter väldigt fort och hon började arbeta på en av Sushi Yamas restauranger redan några dagar senare.
– Jag började i servisen, vilket betyder att jag bland annat stod i kassan och tog emot beställningar. Sedan blev jag ansvarig över en enhet, alltså den restaurangen jag jobbade på för tillfället. Det är rätt nyligen, under sommaren 2020, som jag blev tillfrågad om jag var intresserad av att jobba som regional manager. Därefter balanserade jag kassa och kontor i ett halvår för att lära mig allt om vad rollen innebar, för att sedan officiellt kliva in i rollen som regional manager i januari 2021.
Olivia blev väldigt glad och smickrad över att få förtroendet att övergå till regional manager.
– Egentligen har jag alltid älskat att stå bakom kassan som jag gjorde i början och det gör jag fortfarande ibland, det är ännu en del av min nuvarande tjänst. Det är en stor fördel att ha jobbat ”på golvet” i ett första steg, på så sätt så vet jag vad som behöver åtgärdas och kan relatera till mina kollegor ute på restaurangerna. Regional manager är en väldigt rolig tjänst där ingen dag är lik den förra, vilket jag älskar. Man bör vara väldigt tålmodig, flexibel och lösningsorienterad för att passa in i rollen och det är viktigt att kunna ha kul på jobbet.
I Olivias roll är ingen dag lik den andra och hon berättar att hon lär sig nya saker precis hela tiden, vilket hon ser som något positivt. Hon planerar ett månadsschema varje månad som hon jobbar utifrån som grund, men eftersom det bjuds på nya utmaningar hela tiden så är det sällan det följs till punkt och pricka, därav hennes kommentar om att man behöver vara flexibel.