Onigiri
– japansk rismacka i miljonvolymer
För den som verkligen har brådis finns det idag ett stort antal närbutiker som erbjuder ett brett utbud av färdigmat. Klassikern i sammanhanget är onigiri, en trekantig eller rund risbulle med någon form av fyllning och ett ark nori – torkat sjögräs – som omslag. Grillad lax, kokt tonfisk eller diverse inlagda grönsaker är typiska ingredienser. Onigiri ingår nästan alltid i de matlådor som japanska mammor tillverkar till sig, sin make och sina barn, men de säljs också på varje snabbköp och närbutik i hela landet. Japanska 7-Eleven säljer över en miljon av dessa dagligen.
Nudlar i många format
Mitt i all pasta vi häver i oss i västerlandet, så är det lätt att glömma att nudlarna uppfanns i Kina. Därifrån kom kulturen till Japan inte senare än på 1200-talet. Idag finns det tre stora inhemska nudelrätter som konsumeras i stora mängder: udon, soba och ramen.
Udon är tjockare nudlar av vetemjöl som oftast äts i en buljong med olika toppings, t ex friterad tofu, friterade räkor och grönsaker. Soba betyder både bovete och nudlar gjorda av bovetemjöl. Även här oftast serverat i en buljong med olika tillbehör. I båda fallen använder man färska nudlar med kort koktid. Båda varianterna är populär snabbmat, t ex på stationsperronger, där man hinner ta sig en stående portion medan man väntar på nästa tåg. Påpekas bör att soba sällan består uteslutande av bovete, då detta är helt glutenfritt och nudlarna därför gärna vill falla sönder vid tillagningen; därför brukar degen ofta bestå till åtminstone hälften av vetemjöl. Är man glutenallergiker bör man därför beställa “juuwari soba” – tio delar soba – dvs uteslutande bovete.
Ramen är lite speciellt, då det ursprungligen är en kinesisk rätt som kom till Japan i slutet av 1800-talet; den brukar räknas till “kinamat” men är numera rätt så japaniserad och smakar inte som den gör i Kina. Det är inget överdrift att säga att ramen är extremt populärt; det finns faktiskt fler än femtusen ramenkrogar i landet.
Ramennudlar, alla av vetemjöl, har fyra olika grundtyper med upp till 200 olika varianter (tunna, tjocka, runda, platta, etc, med olika mjölblandningar). Likaså finns det fyra grundtyper av buljong, dock nästan alltid med ett långkok på fläsk- eller kycklingben i botten med soja, salt eller miso som smakvarianter.
Typiska japanska smakförstärkare som torkad bonito och kelp är vanliga i buljongen. Toppings varierar, men bambuskott, långkokt fläskkött, purjolök och nori är fyra standardkomponenter som nästan alltid finns med.
Men det finns ännu snabbare ramen för den som inte har tid att gå ut till närmaste ramen-restaurang. 1958 togs ett viktigt steg i ramen-historien, då Momofuku Ando uppfann snabb-ramen. Idag säljer hans företag Nissin förpackade snabbnudlar i ett 30-tal länder och omsättningen räknas i miljarder kronor.
Ett vanligt sidotillbehör till ramen är gyoza, ett degknyte med fläskkött och grönsaker som i Japan oftast både steks och kokas på varsin sida. Mycket delikata och populära skapelser. Den största kinakrogskedjan i Japan, Kyoto no Ohsho, serverar fler än två miljoner gyoza per dag.