Nori innehåller jod, ett ämne som hjälper sköldkörteln att producera hormoner som är nödvändiga för en hälsosam metabolism. Detta gör att nori sedan länge är känt för att vara bra för den som vill gå ned i vikt. Jodinnehållet gör dessutom att nori är bra mot struma, strålningssjuka och fibrocystiska sjukdomar. Jod anses också nödvändig för att få hälsosamma naglar, tänder, hud och hår.
Nori är anti-inflammatoriskt och verksamt mot både bakterier och virus. Det sägs motverka diabetes, hjälpa till att hålla levern frisk, stabilisera blodsockret samt öka mängden endorfiner i hjärnan.
Fettfritt och samtidigt gott
Havets grönsaker är i princip helt fettfria. Detta i kombination med alla ämnen som positivt påverkar matsmältning och upptagning av näringsämnen gör att nori kan vara en förklaring till varför japaner generellt sett inte är speciellt överviktiga.
Sist men inte minst så är det gott! Möjligen en smak som det tar en stund att vänja sig vid, men den blir en evig favorit för de flesta som lär sig äta den. Den kan också fungera utmärkt till vissa västerländska rätter. För den som inte tycker om rå fisk, så fungerar en nori-rulle med kokt ris och vanlig burktonfisk utmärkt. Stekt eller grillat kött fungerar också bra med ris och nori. Finstrimlad nori blir en god krydda på en sallad.
Hittar du inte nori i snabbköpet, så finns det ofta i specialbutiker för asiatisk mat och på nätet, givetvis.