Text: Daniela von Langenberg

J-Beauty japansk hudvård

Läs vidare

J-Beauty japansk hudvård

Japan är ett av de länder som spenderar mest pengar på skönhet och hudvård, vilket säger en hel del om hur mycket de prioriterar sitt yttre. Precis som deras approach till inredning, är inställningen till hudvård clean, stilren och minimalistisk. Så istället för att stressa upp huden med 20 olika produkter ska man ha ett mer minimalistiskt och hollistiskt tänk och fokusera på att vårda hela kroppen.

Japansk hudvård står för effektiv vetenskap och tradition med resultatinriktade produkter. Hudvårdsrutinen är uppbyggd av fem steg där varje del appliceras med hjälp av massage -och cirkulationsrörelser. Meningen med massagen är att aktivera huden och hjälpa produkterna att verka mer effektivt, samtidigt som det är en väldigt trevlig känsla. Om man har tid kan man även hänge sig åt den japanska traditionen med timslånga bad med alger och örter tillsammans med hudvårdsmassagen. Meningen är att du ska ta tillfället i akt att varva ner och slappna av medan produkterna verkar. Syftet med den här skönhetsrutinen är också att förebygga, alltså att skydda och bygga upp en frisk hud, istället för att korrigera en redan skadad hud.

img-text-111

3 kännetecken för J-Beauty:

1. Hudvårdsrutinen är av stor vikt och kännetecknas av en speciell massage för att stimulera blodcirkulationen. Knepet medför samtidigt att produkterna tas upp lättare av huden.

2. Japansk hudvård ska ses som en långsiktig investering som ger resultat över tid. Tillfälliga quick-fixes finns alltså inte på kartan.

3. Ingredienserna är ofta naturliga och kopplade till japansk natur.

japanskt te sett

Badritualen:

Den traditionsenliga badritualen kan du avnjuta på diverse spa, som t.ex. Yasuragi eller Varbergs Stadshotell. Men har du ett badkar kan du också ordna det hemma själv i lugn och ro. Om du ska bada japanskt så tar du dig tiden att grundligt rengöra kroppen från topp till tå innan du kliver i badet. Vanligast är att göra detta på kvällen, då man alltså tvättar bort dagen som gått.

Skölj
Börja med att skölja av hela kroppen med varmt vatten. Sitt gärna på en pall om du vill för att fullständigt slappna av.

Tvätta
Nu är det dags att rengöra huden med en mild tvål och en tvättlapp som du i cirklande rörelser arbetar upp ett lödder med.

Skrubba
Använd sedan gärna en skrubbvante för att få bort alla döda hudceller och få fart på blodcirkulationen.

Bada
Nu kan vi kliva ner i badet och avnjuta den renande känslan. Man använder sig inte av nå- got badskum i japanska bad, men vill du tillsätta något kan du hälla i en vårdande badolja som gör gott för torr hud.

Vila
Nu skulle man kunna tro att ritualen är över, men den slutar inte för att man kliver upp ur badet. Yu-agari kallas stunden efter badet, då man myser ner i bekväma kläder och vilar en stund med en kopp te.

körsbersträd

Att inte ta hand om sitt yttre kan tolkas som en förolämpning mot de man möter under dagen.

Förebygger åldrandet av huden
Japansk hudvård prioriterar anti-age produkter, vilket i och för sig inte är något unikt då det är det nästan all hudvård eftersträvar. Men även här fokuserar man mycket på att förebygga åldrandet av huden och det läggs stor vikt vid att skydda sig mot solens skadliga strålar. De flesta produkter innehåller därför solskyddsfaktor och i princip ingen i Japan skulle frivilligt vistas i direkt solljus utan hög SPF eller till och med ett skyddande paraply.

Att japanerna lägger stor vikt vid vett och etikett har vi redan gått igenom, och faktum är att ens hudvårdsrutin kan läggas till på listan om hur man bör presentera sig. Att bry sig om sitt yttre anses som sagt som positivt, det utstrålar att man är mån om sig själv och sköter en god hygien, samtidigt som man visar respekt för de man möter under dagen. Att inte göra sig i ordning inför den kommande dagen kan faktiskt tolkas som att man inte bryr sig om de man möter.

Jordnära ingredienser

J-beauty står för vetenskap, effektivitet och tradition och jobbar med mycket avancerade och resultatinriktade produkter. Det spenderas mycket forskning och tid till att försöka hitta nya spännande ingredienser, men det finns några grundingredienser som alltid hänger med. Dessa traditionella ingredienser i japansk hudvård är ofta naturliga och med en nära koppling till Japan. Här nedan följer några exempel på några av dem:

  • Grönt te
  • Risextrakt
  • Körsbärsblom
  • Camellia Oil
  • Reishi svamp
  • Shiso (bladmynta)

Takeaway eller ät på plats

Sushisugen?
Beställ smidigt!

Fantastisk sushi är inte långt borta. Snabbt och enkelt – beställ direkt på vår webb.

Sushi Yama och hållbarhet

Hållbarhet och samarbeten