japansk film

Text: Daniela von Langenberg

Japansk filmhistoria

Läs vidare

Japan tillhör en av världens äldsta och mest produktiva filmindustrier. Den första filmen som producerades i Japan var en kort dokumentär om musikspelande geishor, och den hade premiär i juni 1899.

Japan skapade många stumfilmer under början av 1900-talet, men tyvärr har en stor del av dem, ca 90 procent, gått förlorade – bland annat genom den stora Kanto-jordbävningen 1923, förstörelsen under andra världskriget och den fuktiga japanska klimatet.

gammal kamera

Kenji Mizoguchi och guldåldern: 1920-1952

Den första kända mästaren i japansk film var Kenji Mizoguchi, som drog igång sin karriär under stumfilmens begynnelse. Han började sin karriär som skådespelare, och gick sedan över till regissör år 1920. Mizoguchi var känd för att jobba snabbt, och kunde filma och redigera hela filmer under loppet av bara ett par veckor. Han lyckades färdigställa över 50 filmer mellan 1920 och 1930 inom flera genrer, bland annat samurai-filmer och kärlekshistorier. Under tiden som kom att kallas ”the Golden Age of Japanese cinema” specialicerade Mizoguchi sig på långa scentagningar med en stillastående filmkamera. Ett av hans mästerverk från 1952, The life of Oharu, slog igenom internationellt och prisades på Venedigs filmfestival. Detta satte japansk film på kartan i västvärlden.

Akira Kurosawa och Mifune-samarbetet: 1940-1970

En annan japansk regissör vid namn Akira Kurosawa, blev känd under 1940-talet i samband med sin filmdebut Sugata Sanshiro. Från år 1948 med filmen Drunken Angel hade han ett långt samarbete med skådespelaren Toshiro Mifune, och de två samarbetade tillsammans i sammanlagt 16 filmer, bland annat De sju samurajerna. Från 1970-talet och framåt skapade Kurosawa mycket färre filmer, men däremot i samarbete med andra kända regissörer som Martin Scorsese, Steven Spielberg och George Lucas.

kurosawa

Godzilla en filmikon föds: 1954 och framåt

Samtidigt som Kurosawa hyllades för sitt mästerverk De sju samurajerna, släpptes en lågbudgetfilm av Ishiro Honda vid namn Gojira. Filmen dubbades till engelska och döptes om till Godzilla, och blev genast en världssuccé som skulle komma att bli en typ av ikon för japansk filmindustri. Godzilla har sedan dess haft otaliga uppföljare, nyinspelningar och tolkningar.

old samurai

Chanbara-genren och Lady Snowblood: 1970-talet

Under 1970-talet såg man en pånyttfödelse av samuraifilmer, en genre även känd vid namn chanbara. Ett exempel på detta är Toshiya Fujitas kultklassiker Lady Snowblood från 1973, som Quentin Tarantino har erkänt som en av de filmer som haft mest inflytande på honom och hans filmskapande.

Anime's resa: 1980-talet och framåt

Anime, en oändligt populär tecknad japansk genre, återupplivades under 1980-talet. Tidigare anime gjordes i första hand för den japanska marknaden och innehöll många japanska kulturella referenser. Den mer moderna typen av anime som vi ser idag, tog sin början 1912 men etablerade sig inte på allvar förrän år 1981. Idag utgörs mer än hälften av all japansk filmproduktion av just anime.

anime poster

J-Horror och ringu: Slutet av 1980-talet och framåt

Mot slutet av 1980-talet började filmatisering av skräckfilmer baserat på gamla japanska folksagor bli populärt. Genren kom att kallas J-Horror. Ett bra exempel på detta är Hideo Nakatas Ringu från 1998, som han även var med och gjorde om i Amerikansk version 2002 och som då kom att kallas The Ring.

Japansk film och dess globala påverkan

Japansk film har influerat och förändrat filmskapandet på global nivå genom innovativa tekniker, djuplodande berättelser och genrebidrag. Mästare som Kurosawa och Mizoguchi introducerade nya regimetekniker, medan anime och J-Horror definierade sina genrer internationellt. Denna påverkan ses i skapandet av episka historier som ”De sju samurajerna” och den framväxande populariteten av anime, vilket har breddat filmmakarnas horisonter och inspirerat till nya berättelser och visuella uttryckssätt världen över.

Inspiration

Allt om tempura

Sushi Yama <3 Mumin

magnific-jqW0B90Y0dsgX8AYDCdH-Untitled_1.11.1 (1)

Takeaway eller ät på plats

Sushisugen?
Beställ smidigt!

Fantastisk sushi är inte långt borta. Snabbt och enkelt – beställ direkt på vår webb.

Sushi Yama och hållbarhet

Hållbarhet och samarbeten