ishotellet

Text: Daniela von Langenberg

Iskonstens Födelse: Ishotellet i Jukkasjärvi

Läs vidare

Det är svårt att inte förtrollas när man sätter sig in i historien om ishotellet i den lilla byn Jukkasjärvi i norra Sverige. Icehotel är världens första och största hotell byggt helt av snö och is. Varje år, när Torne älv på nytt fryser till is, skapar man ett nytt ishotell som sedan smälter bort när våren kommer.

brandon-russell-kIU1-RjxkpU-unsplash

Torne älvs roll i Ishotell-skapandet

Den vilda Torne älv sträcker sig hela 520 kilometer från fjällen i väst – 200 km norr om polcirkeln, ända ner till kusten i öst där den mynnar ut i Bottenviken. Älven förser Icehotel med sin is på vintern och gör det möjligt att skapa ett nytt mästerverk varje år. Massiva två ton tunga block av is skördas ur älven under våren innan det hinner smälta och förvaras sedan ända fram till nästa byggstart. Jukkasjärvi har en historisk betydelse för Lapplands urbefolkning Samerna, och ordet betyder ”mötesplats vid vattnet”.

Årlig förvandling

Icehotel är fortfarande en konstutställning, och man fokuserar på att utforska den förgängliga konstformen som det innebär att arbeta med is och snö. All konst på hotellet är originalverk och varumärkesskyddat. Varje år har man ett nytt tema som de allra skickligaste isskulptörerna får inspireras av. I början av varje år är det fritt fram att ansöka med designförslag till nästkommande vinter. Ungefär 120-150 ansökningar strömmar in varje år, varav 15-20 väljs ut och förvandlas sedan till de sviter som man som gäst på hotellet kan komma och bo i. Panelen som styr över vilka bidrag som blir utvalda vill hitta en bra balans mellan kön, ursprung, ålder och erfarenhet. Det är allt från lokala konstnärer till skapare som reser ända från Asien eller Sydamerika för att få förverkliga sin vision.

ishotellet kristallampa

Från konstgalleri till hotell

Konceptet började som ett konstgalleri av is och snö när grundaren Yngve Bergqvist år 1989 öppnade upp en 250 kvadratmeter stor igloo vid namn Arctic Hall. Yngve hade strax innan åkt på en resa till Japan, där han inspirerades av konstnärer som skapade sina verk av is. Han bjöd sedan in två japanska isskulptörer till Jukkasjärvi, som höll i en workshop i tekniken för svenska skulptörer. En natt fanns det inga lediga hotellrum i Jukkasjärvi, så några av besökarna fick lov att övernatta mitt i utställningshallen. De sov i sovsäckar utbredda på renskinn och blev därmed de första gästerna på hotellet, innan det blivit ett hotell.

Konstnärer från hela världen på Ishotellet

För att bygga själva hotellet är även bland annat grafiska designer, arkitekter och industriingenjörer inblandade. Man använder sig av formar för att skapa en enhetlig utformning av isblocken, men materialet är så pass starkt att det efter några dagar står på plats på egen hand och man kan då säkert avlägsna formarna. Alla rum och korridorerna mellan dem är uppbyggda på samma sätt som man bygger valv, genom en så kallad kedjelinje. Denna teknik är självsupporterande och otroligt stabilt. Allt eftersom så fylls rummen med snö och is i rätt mängd, så när konstnärerna sedan anländer har de allt de behöver för att kunna sätta igång med att under sex veckors tid förverkliga sina ritningar.

Byggandet av ishotellet självsupporterande struktur

En stor del av ishotellets skönhet är ljusdesignen. De flesta konstverk är gjorda av is och därmed transparenta – vilket innebär att en effektfull ljussättning gör stor skillnad för resultatet. Varje konstnär jobbar därför tätt ihop med ett team av ljusdesigner som tillsammans skapar de bästa förutsättningarna för varje enskilt rum och dess konst.

Idag är fenomenet något som spridit sig till många andra länder, däribland Japan, Canada, Norge, Rumänien och Finland.

Inspiration

Allt om tempura

Sushi Yama <3 Mumin

magnific-jqW0B90Y0dsgX8AYDCdH-Untitled_1.11.1 (1)

Takeaway eller ät på plats

Sushisugen?
Beställ smidigt!

Fantastisk sushi är inte långt borta. Snabbt och enkelt – beställ direkt på vår webb.

Sushi Yama och hållbarhet

Hållbarhet och samarbeten