banner-sushiyama-31--data

Text: Hanna von Zweigbergk | Foto: Cecilia Nilsson

Intervju: Cosplayprofilen Baka Soseji

Läs vidare

Intervju: Cosplayprofilen Baka Soseji

Simon Lindskog är känd inom Cosplay-världen som Baka Soseji och har nästan 100 000 följare på Instagram. Tillsammans med flickvännen Phin har han byggt upp en imponerande fanbase och får numera jobba med det han har haft som intresse under en lång tid. Som ett välkänt Cosplay-par får de förfrågningar världen över att medverka på olika event med specifika Cosplay-teman.

Till vardags jobbar Simon Lindskog som förskollärare och han kommer direkt från jobbet när det är dags för
vår intervju. Han ber om några minuter för att hämta andan. När vi sätter igång vår intervju märks det hur roligt han tycker det är att jobba med barn. Simon berättar om sin uppväxt, vilka drömmar och mål han har samt hur han hittade kärleken.

— Jag har jobbat som förskollärare i tre år nu och jag lär fortsätta med det. Jag minns att jag bad om att få följa med min lillebror till förskolan när jag var liten, han var tre år och jag måste ha varit sju år bara. Redan då ville jag bli lärare.

Men intresset för att jobba med barn fick vila under några år. När Simon skulle välja utbildning valde han att studera foto på en högskola i Hudiksvall. Han fick sedan jobb som fotograf på en dagstidning där han fick lära känna mer av sin kreativa sida.

— Som fotograf får jag ut mer av min kreativa sida. Jag är kreativ även som lärare men fokuset håller i ca 10-15 minuter och sedan måste man hitta på något nytt. Inom foto går det att sitta längre perioder och fokusera på en sak. Jag skulle gärna vilja jobba som fotograf igen i framtiden, om chansen dyker upp.

img-text-43

Från Ouji till Cosplay
Kreativiteten är något som har följt Simon i hela hans liv. När han träffade sin flickvän, Phin, blev han mer och mer involverad i Cosplay och berättar entusiastiskt om de olika event han blir inbjuden till. Men det var inte alltid lika självklart att Simon skulle bli en cosplayare. Hans klädstil har utvecklats genom åren och genom hans kärlek till Japan har han även fått många vänner som delar hans intresse.

— I början var mitt intresse för Japan inte alls kopplat till Cosplay, det som lockade mest var musiken och de olika klädstilarna som fanns. Jag tyckte att det var spännande att få klä sig annorlunda och vara kreativ i sin klädstil. Jag fann något som hette Ouji och Lolita, vilket är två klädstilar inom den japanska subkulturen. Det var mitt första steg mot Cosplay. Ouji handlar om att klä upp sig för att likna en prins. Det motsatta, Lolita, är lite mer prinsesslikt.

— Inom Ouji och Lolita finns det vissa regler som man kanske inte är så van vid. Jag tyckte inte om att det fanns regler att förhålla sig till inom klädstilen Ouji. Enligt mig är outfits något som ska gå att variera och experimentera med. Jag ville inte följa reglerna och vara bunden till att klä mig på ett visst sätt, även om denna stil var väldigt annorlunda från andra klädstilar. Jag var väldigt kreativ och la till exempel till horn eller kattöron och hade massor av accessoarer. Det var inte vanligt inom Ouji-stilen och det var många som började kommentera att det var mer likt Cosplay än Ouji.

— Jag började utforska vad Cosplay är och vad det innebar. Jag insåg mer och mer att mitt intresse lutade åt Cosplay snarare än Ouji. Där fanns mer kreativitet och jag fick experimentera mer med min stil. Jag kände mig lite osäker i början, eftersom jag inte är så bra på att sy och skapa mina egna kostymer. Jag tänkte att jag inte kunde skapa den här kostymen eller karaktären själv. För ungefär fem år sedan träffade jag Phin, min flickvän, och det var då som mitt intresse för Cosplay startade på riktigt.

Intervju: Cosplayprofilen Baka Soseji

Kärleken fanns i Indonesien
Simon hittade flickvännen Phin via Instagram, och föll för henne snabbt. Det enda problemet var att hon bodde i Indonesien och tidsskillnaden var ungefär sju timmar.

— När jag såg henne för första gången tyckte jag att hon var den finaste jag någonsin hade sett. Jag fick direkt en wow-känsla, något som jag aldrig hade känt tidigare. Hon la bara upp bilder på Cosplay och det fanns inte riktigt någon bild på hur hon såg ut utan sina kostymer.

— Men jag började följa henne, gilla hennes bilder och kommenterade hennes inlägg för att försöka få uppmärksamhet. Jag var lite osäker då hon aldrig svarade, men jag gav aldrig upp. Till sist svarade hon och vi började prata på en sida som är ganska lik messenger, fast en asiatiskt version. Vi pratade med varandra i flera timmar varje dag.

Efter två månader sa han till sina föräldrar att han köpt en flygbiljett och att han måste åka och träffa den här tjejen. Han berättar med glädje i rösten om hur det kändes när han äntligen fick träffa Phin.

— Hon introducerade mig för Cosplay redan första gången jag besökte henne.

Hon skulle på ett event samma vecka som jag kom och bjöd med mig så att jag skulle kunna se hur det gick till. Jag blev väldigt inspirerad och kände att detta var en så pass stor del i hennes liv att det nästan var självklart att jag också skulle bli en del av den livsstilen. Vi gjorde en del event tillsammans och Phin hjälpte mig med mina kläder och min styling.

Cosplay – mer än bara kläder
Cosplay är en förkortning av costume play och är ursprungligen en japansk företeelse som syftar på när en person klär ut sig för att gestalta en viss karaktär. Det finns såklart olika nivåer på Cosplay och personer kan ha olika anledningar till varför de cosplayar. Många är intresserade av Cosplay för att de tycker om att designa och producera dräkter eller för att de vill hylla sina favoritkaraktärer. Men det är också vanligt att cosplaya för att kunna umgås med andra fans som har samma intresse.

— Alla cosplayare gör inte sina egna kostymer helt själva, det beror på vilken nivå man är. Ska du tävla inom Cosplay måste du göra allt själv. Du får inte köpa färdiga delar t.ex. Men du kan cosplaya för att du tycker att det är kul eller för att du älskar en karaktär. Då kan du kanske köpa vissa saker och modifiera tröjor och byxor.

— Att göra en dräkt kan ta allt från en dag till flera månader beroende på eventet och anledningen till att du ska gå. Ska jag gå på ett convent för att det är kul så känner jag inte att jag behöver skapa allt från början. Jobbar jag däremot för ett event så vill jag gärna göra allt själv.

— När jag gör en egen dräkt vill jag gärna testa olika material, vilka som fungerar och vilka som inte gör det. Speciellt om jag ska tillverka ett tillhörande vapen. Det tar oftast längre tid än vad man tror. Men jag har haft kostymer som jag gjorde dagen innan ett convent också. Då var det väldigt basic – med tröja och byxor, väldigt mycket smink och kanske några accessoarer.

Simon berättar att han numera blir inbjuden på event i olika länder, främst Indonesien och Storbritannien. Via sina sociala medier har han ett forum där de som sköter eventen kan se vad Simon och hans flickvän går för när det gäller Cosplay.

Intervju: Cosplayprofilen Baka Soseji

Namn: Simon Lindskog
Ålder: 28 år
Bor: Linköping
Favoritsushi: Spicy Tuna på Sushi Yama

— I de fall som jag har Cosplayat i Indonesien har det gått via Phin. Vi har blivit ett Cosplay-par och många event bjuder gärna in oss som just ett par. Nu senast var vi inbjudna till ett event som hade ett bröllopstema. Jag och Phin skulle då gestalta två karaktärer som skulle gifta sig. Vi blev kontaktade lite mer än ett halvår innan och de hjälpte till med flyg, hotell och allt runtomkring.

— Vi tar oftast med oss bilder som vi signerar och säljer på eventet samtidigt som vi får betalt för att vara gäster på eventet. Det känns häftigt att få betalt för att göra något som man verkligen tycker om. Man känner sig väldigt uppskattad och älskad, jag tror att det är därför man vill göra ett så pass bra jobb också. Att se hur glada personer blir av det man gör får en att vilja göra sina karaktärer ännu bättre.

Intervju: Cosplayprofilen Baka Soseji

Planering och utförande är a och o
Simon förklarar att alla event oftast har ett specifikt tema. Utifrån temat måste man sedan utforma en karaktär som passar in.

— Temat kan till exempel vara ett café med samurajer och då är det enkelt att bestämma vad jag vill vara för sorts karaktär. Jag planerar vilken samuraj jag vill vara och gör sedan en kostym som passar. Då har du varit i kontakt med de som sköter eventet ca sex månader i förväg och hunnit få mycket inspiration och tankar kring vad du vill göra.

Baka Soseji
Namnet som Simon går under är Baka Soseji, vilket har en annan betydelse än vad man kan tro. Baka betyder nämligen dumma, och Soseji betyder korv.

— Min kompis brukade kalla mig för prinskorv, just för att jag tyckte om att klä mig som en prins. Det blev som ett roligt skällsord tillslut så jag bytte ordet prins till baka, din dumma korv. Jag hade inte alls tänkt att jag skulle bli sedd online och att detta namn skulle följa med. Jag önskar att jag kanske hade valt ett annat namn, det är lite svårt att byta namn nu när jag har så många som associerar mig med det namnet. Men väldigt många säger Simon också, och det är jag tacksam för.

Vi avslutar intervjun med att prata om framtiden och vilka planer Simon har. Hans flickvän har kommit in på en konst- och designutbildning på Linköpings universitet och bor nu i Sverige tillsammans med Simon.

— Det var lite svårare att cosplaya när Phin bodde i Indonesien, vi kunde inte göra allt vi ville. När vi började diskutera hennes flytt hit kändes det som det perfekta steget för oss. Jag har fast anställning här och hon har länge känt att hon vill studera utomlands. Vi har planerat in en hel del Cosplay i framtiden.

Nu när jag fyller 30 ska jag åka till Japan och gå på event, det är något av en dröm.

Inspiration

Allt om tempura

Sushi Yama <3 Mumin

magnific-jqW0B90Y0dsgX8AYDCdH-Untitled_1.11.1 (1)

Takeaway eller ät på plats

Sushisugen?
Beställ smidigt!

Fantastisk sushi är inte långt borta. Snabbt och enkelt – beställ direkt på vår webb.

Sushi Yama och hållbarhet

Hållbarhet och samarbeten