I januari 2017 öppnade Sushi Yama Kaiten på Cityterminalen i Stockholm. Kaiten betyder ”roterande” på japanska och det är precis vad sushin gör här. Små tallrikar med sushibitar i par om två roterar runt, runt på ett band. Konceptet är enkelt: Du slår dig ned vid bandet, antingen vid barstolar precis framför eller i bås, och plockar tallrikar från bandet när de passerar. Tallrikarna har olika färger (svart, röd, blå, grön och vit) och varje färg kostar olika mycket. När du sedan är mätt och belåten räknas summan av dina tallrikar ihop.
Den första kaitenresataurangen skapades redan 1958 av Yoshiaki Shiraishi, som drev ett litet sushiställe i Japan. Han ville kunna servera sina kunder maten snabbare och mer effektivt, utan att behöva anställa personal. Inspirationen till kaitenbandet fick han efter att ha sett hur ölflaskor på ett bryggeri transporterades på ett liknande sätt. Sedan dess har ”rullbandssushin” spridit sig över världen och blivit allt mer populärt. Och det är inte svårt att förstå varför – det är snabbt, smidigt och roligt på samma gång.