Text: Emy Welin | Illustration: Guringo

Ett restaurangkoncept som flirtar med framtiden

Läs vidare

Ett restaurangkoncept som flirtar med framtiden

Kanske har du sett det på film. Små sushi­tallrikar som åker runt på ett band genom restaurangen. Den japanska bandmetoden är ett populärt sätt att servera sushi på,
inte bara i Japan, utan över hela världen. På Sushi Yama Kaiten i Stockholm finns norra Europas första magnetiska kaitenband. Här bidrar både mat och miljö till en spännande sushiupplevelse utöver det vanliga.

Ett restaurangkoncept som flirtar med framtiden

Foto: Guringo

I januari 2017 öppnade Sushi Yama Kaiten på Cityterminalen i Stockholm. Kaiten betyder ”roterande” på japanska och det är precis vad sushin gör här. Små tallrikar med sushibitar i par om två roterar runt, runt på ett band. Konceptet är enkelt: Du slår dig ned vid bandet, antingen vid barstolar precis framför eller i bås, och plockar tallrikar från bandet när de passerar. Tallrikarna har olika färger (svart, röd, blå, grön och vit) och varje färg kostar olika mycket. När du sedan är mätt och belåten räknas summan av dina tallrikar ihop.

Den första kaitenresataurangen skapades redan 1958 av Yoshiaki Shiraishi, som drev ett litet sushiställe i Japan. Han ville kunna servera sina kunder maten snabbare och mer effektivt, utan att behöva anställa personal. Inspirationen till kaitenbandet fick han efter att ha sett hur ölflaskor på ett bryggeri transporterades på ett liknande sätt. Sedan dess har ”rullbandssushin” spridit sig över världen och blivit allt mer populärt. Och det är inte svårt att förstå varför – det är snabbt, smidigt och roligt på samma gång.

Snabbmat som stolt tradition

Sushi Yamas magnetiskt kaitenband gör att sushibitarna nästintill friktionsfritt glider förbi.

Ett restaurangkoncept som flirtar med framtiden

Foto: Richard Ström

Ett besök på Sushi Yama Kaiten är även ett perfekt tillfälle att utvidga sin sushirepertoar. På bandet rullar nämligen allt från klassisk laxnigiri och olika maki till lite mer exklusiva varianter som gurkagunkan med halstrad hokkaido kammussla och norigunkan med bläckfisk – spännande bitar som inte finns på Sushi Yamas övriga restauranger. För att garantera att bitarna håller god kvalitet är bandet utrustat med ett system som känner av hur länge varje tallrik roterat.

Till skillnad från många andra kaitenband är Sushi Yamas kaiten magnetiskt, det första i Nordeuropa av sitt slag. Den osynliga teknologin gör att sushin friktionsfritt glider förbi och ger ett nästan magiskt intryck. Som att kliva rakt in i framtiden. Och det är faktiskt framtiden som har varit visionen. Guringo Designstudio, som står bakom restaurangens helhetsdesign, har haft besökarens upplevelse i fokus när de utformat lokalen.

–Målet var att ge gästerna en känsla av mjuk high tech, en uppkopplad och samtida vibe som ändå känns mysig och inbjudande

berättar Alexander Wolfe, senior designer på Guringo. Vi jobbar alltid utifrån ett hållbarhetsperspektiv och det har genomsyrat hela vårt arbete med Sushi Yama Kaiten. Material och inredning såväl som underleverantörer är noga avvägt och utvalt, för att restaurangen ska kunna fungera som en pusselbit på vägen mot ett hållbart samhälle.

Kombinationen av lokalens utformning – mörka ytor och färgstarka detaljer – och maten som mer eller mindre friktionsfritt flyter fram på det unika kaitenbandet blir en upplevelse utöver det vanliga. Ett besök här är ett måste för den som är i Stockholm.

Yama Paper

Sushins ursprung

Takeaway eller ät på plats

Sushisugen?
Beställ smidigt!

Fantastisk sushi är inte långt borta. Snabbt och enkelt – beställ direkt på vår webb.

Sushi Yama och hållbarhet

Hållbarhet och samarbeten